A verbéna, vagyis a vasfű

A szerelmi bájital ősi összetevője, méhösszehúzó, tejserkenő, gyulladáscsökkentő: bemutatkozik a Verbéna.

A középkorban a vasfüvet olyan gyakran írták fel és oly sok betegségre, hogy a gyógynövénygyűjtők kedvencévé vált. A vasfű elnevezésnek van némi alapja, hiszen igazolást nyert a növény erősítő, enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása. A Kárpát-medencében ma már nem olyan gyakori növény mint korábban volt, bár előfordulási helyei közönségesek: árokpartok, gyomtársulások és parlagok.

A vasfű további ismert nevei: verbéna, orvosi vasfű, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövé-nyek Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt  keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a vasfűről.

Mi mindenre jó a közönséges vasfű?

Bizonyítottan jó nyálkaoldó, ezért forrázatát megfázás és influenza ellen használják. Idegerősítő, májgyulladás és az ezzel összefüggő betegségek ellenszere. Készítményei alkalmasak az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére, valamint antibakteriális kezelés kiegészítésére is. A hatóanyagok gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatásúak, megkönnyíti a letapadt váladék felköhögését és kiürítését. Allergiás tünetek enyhítésére is alkalmasak.

verbena_480

Bőrfertőzések, sebek, körömágygyulladás, aranyér, zúzódások okozta fájdalmaknál gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, de a magas vérnyomás ellen is hatásos. Migrén, fogfájás, torokgyulladás, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, vérszegénység, valamint húgyúti megbetegedések kiváló ellenszere.

Általános erősítőszerként is használatos. Az anyagcsere folyamatokat stimulálja, fokozza a belek tónusát. Nem hashajtó, hanem kiürülést segítő szer, mely lényeges különbség, hiszen a tünet helyett az okot kezeli.

Alkalmazzák rendellenes menstruáció gyógyítására és tejelválasztást serkentő hatása is van. Fő hatóanyagai, az iridoidok fékezik a pajzsmirigyhormon termelődését, emiatt alkotórésze lehet a pajzsmirigytúltengésre alkalmazott teakeveréknek, amelynek összetétele: 40 g vasfű, 20 g macskagyökér, 15 g bojtorjángyökér, 15 g csalán, 10 g édesgyökér. Így elmúlnak e betegség jellemzői tünetei, mint az idegesség, gyengeség, fogyás, szapora pulzus, álmatlanság és szívritmuszavar. A szülészeti kutatások eredményei szerint a kivonatok fokozzák egyes prosztaglandinok értágító hatását.

A háztartásban az ecetes uborka és a paprika tartósításánál alkalmazható, mint íz-, és állományjavító. Sópótló fűszerként is ismert.

Ellenjavallatok és figyelmeztetések: méhösszehúzó és szülést elősegítő hatással rendelkezik, ezért alkalmazása a várandósság idején kerülendő. Túladagolása idegbénulást okozhat. Nem ajánlott annak, akiknek lassú a szívverése, az asztmásoknak és vastagbélgyulladásban szenvedőknek sem. Nagy adagban hánytató hatása is megnyilvánulhat.

A közönséges vasfű tea elkészítési módja

Fejfájás, enyhe ízületi gyulladás és más kisebb fájdalmak enyhítéséhez tegyünk két teáskanálnyi száraz herbát egy csészébe, forrázuk le, majd hagyjuk ázni 10-15 percig. Naponta legfeljebb 3 csészével igyunk. Íze nagyon keserű, tegyünk hozzá cukrot, mézet és citromot, vagy alkalmazzuk inkább teakeverékekben.

Tinktúra adagolása egyszerűbb, és így kevésbé érződik a keserű íz: ebből háromszor fogyasszunk fél-egy teáskanálnyit (10-30 cseppet)

ecet

Mikor és hogyan gyűjthető?

A közönséges vasfű szinte az egész világon elterjedt, Magyarországon parlagok, kavicsos vízpartok növénye, valamint utak mentén fordul elő. Évelő, lágyszárú növény, melynek erőteljes gyöktörzse fejlődik, emiatt jól tűri a szárazságot.

Szára merev, elágazó, négyélű, 30-100 cm magasra is nőhet. Levelei keresztben átellenesek, az érdes levéllemez szárnyasan szeldelt, vagy háromhasábú, a szeletek bevagdalt-csipkések. Laza bugában álló kicsiny álfüzér virágzata van, melyben az ülő, apró, halványlilás pártájú virágok június-júliustól szeptemberig nyílnak.

A vasfű hajtásának virágzás idején szedett és eredeti színében megszárított felső, max. 40 cm-es hajtása szolgáltatja egyetlen drogját, a Verbenae herbát. A vasfű szárított hajtásának illata elhanyagolható, íze erősen fanyar, keserű. A virágzó hajtások gyűjtésekor kerüljük a szennyezett élőhelyeket.

Hiedelmek, babonák, hagyomány

A vasfüvet számos kultúra szentként tisztelte, Egyiptomban úgy tartották, hogy Izisz könnyeiből nőtt, a görög papok pedig mindig maguknál hordták. A rómaiak egész Európában elterjesztették, lelki tisztulásukhoz használták, a mai Anglia területén élő druidáknak (kelta főpapoknak) pedig különböző varázslatokban segített, főzetével oltárukat mosták, látomásaik előidézésére szolgált. Vénusz növényeként fontos összetevője volt a szerelmi bájitaloknak. A kínaiak, utalva a benne rejlő erőre, „sárkányfogú fűnek” nevezték el. A keresztény kultúrában is megjelent, mint a „kereszt gyógyfüve”, mivel a hiedelem szerint Krisztus sebeire tették vérzést csillapítani.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.