A székrekedés agyvérzést is okozhat (x)

Könnyű figyelmen kívül hagyni, de a rossz étkezési szokások miatt bármikor kialakulhat. A székrekedés egy betegség, amit kezelni kell.

Nagyon sokan vannak állandó stressz alatt a székrekedés miatt. A székrekedés az egyik leggyakoribb probléma, ami bárkinél jelentkezhet, de nők körében rendszeresebb az előfordulása. Mindkét nemet tekintve 4 felnőttből 1-nek van székrekedése, a nőknek pedig a 30-40% -a szenved jelenleg is szorulástól vagy volt már krónikus székrekedése. A legtöbb ember viccesnek találja a székrekedést.

Koreában már régóta tudják, hogy a székrekedés azért is veszélyes, mert a sok méreganyag elkezd visszafelé áramolni a testben, és ez a későbbiekben az agyban okoz komoly problémákat. Népi megfigyelések szerint, akik agyvérzést kaptak, túlnyomó többségben székrekedéssel is küszködtek azelőtt.14220A székrekedés leggyakoribb oka a rossz étkezési szokás, mozgáshiány, stressz, ásványi anyagok hiánya és bélproblémák. Nőknél több tényező okozhat székrekedést, mint a férfiaknál. Ilyenek például a hormon hatások menstruáció idején és terhesség alatt. Néha diéták is okozhatnak székrekedést. A székrekedésnek 2 típusa van. Az első, általános egészségügyi problémákat okozó, egy bizonyost rendellenességből adódó székrekedés, mint pl. a bélrák vagy sérv. A második, funkcionális problémákból adódik, de endoszkópos vizsgálattal rendellenesség nem mutatható ki. Az utóbbinak 3 típusa van: renyhe, görcsös, és végbél típusú.

Azok, akiknek nincsen diszkomfort érzetük, ha napokig nem volt bélmozgásuk, majd egy nagyobb mennyiségű székletet ürítettek, renyhe típusú székrekedéstől szenvednek. Sokan úgy érzik, hogy nincsen semmi probléma, mert nem okoz fájdalmat. Ezt a típust rendszerint az öregekkel vagy a gyenge emberekkel társítják. 14221A görcsös típusú székrekedés azokra jellemző, akik igyekeznek kiüríteni a bélrendszerüket, de ez elég nehézkes és fájdalmas haspuffadással jár, székletürítés nagyon rendszertelen, a széklet bogyószerű. Leggyakrabban fiatalok körében fordul elő és gyomorfekély, stressz, epekőbántalom miatt alakulhat ki.

Ha valaki rendszerint nagyon nehezen ürít székletet és az is erőlködéssel jár, akkor valószínűleg végbél típusú székrekedése van. A széklet eléri a végbelet, de az a végbélben ragad.

Megelőzés és kezelés

A székrekedés megelőzése fontosabb, mint a kezelés. Ha a gerinc lumbáris részén problémák vannak, akkor az idegkapcsolatok miatt pl. a vastagbél működése sem lesz megfelelő. Ezért fontos, hogy elsősorban a gerincproblémát meg kell oldani.142221Emellett a magas rosttartalmú zöldségek fogyasztása és a sok  meleg folyadék, víz, tea is nagyon fontos.

A renyhe típusú székrekedésnél a gyógyszernél hatásosabb, ha fekve masszírozzuk a hasunkat. A görcsös típusnál kerülni kell a tej, cukor, kemény rosttartalmú ételek fogyasztását és puha, könnyen emészthető ételek fogyasztása javasolt. Ellenben a végbél típus esetén a belek rossz bélmozgásának helyreállítása érdekében sok rostot kell fogyasztani. Csak azért mert minden nap ürít székletet, még nem jelenti azt, hogy nincsen székrekedése. Ha a beleket nem sikerül könnyedén kiüríteni, akkor azt a székrekedés tünetének kell minősíteni. Sokaknak az infravörös hőterápiával együtt alkalmazott ceragem gerinc-akupresszúra segített, ami helyreállította a bélműködést. A hastájékot és a hátunkat mindig melegen kell tartani!

további információ..

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.