A mellkasi fájdalom 5 oka futás közben

Nem feltétlenül szívprobléma

Meglehetősen kellemetlen és ijesztő érzés, amikor a futás elkezdésekor hirtelen mellkasi fájdalom tör ránk. Ahogyan erősödik, nő bennünk a pánik. Lehet, hogy szívroham? Nem kell azonnal súlyos következtetést levonni, több oka is lehet.

Természetes, hogy ha futás közben mellkasi fájdalom jelentkezik, megijedünk és a legrosszabbra gondolunk, akkor is, ha nem feltétlen tudnánk megmondani az okát. Nem szabad rögtön messzemenő következtetéseket levonni, a futás során fellépő mellkasi fájdalom ugyanis nem feltétlenül szívroham vagy szívprobléma jele. A fájdalmat figyelmen kívül sem hagyhatjuk, de nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni.

port_futas

Lássuk, mi okozhatja még.

1.Kezdők vagyunk a futás terén: ha egy új fizikai aktivitásba kezdünk, az megviselheti a testet, mert még nincs hozzászokva – különösen, ha amúgy sem vagyunk sportos típusok. Realisztikusabbnak kell lennünk, kicsit visszavenni a tempóból az elején. Gyaloglással érdemes bemelegíteni. Ha el tudjuk mondani futás közben a himnuszt, valószínű megfelelő tempóban haladunk. Amennyiben nem tudunk szóhoz jutni, túlzásba visszük. A nehéz légzés okozhat mellkasi fájdalmat.

2.A mellkasban levő izmok görcsölnek: a lábakhoz hasonlóan a mellkasban levő izmok is begörcsölhetnek, ez az éles fájdalom nagymértékben lokalizálódik, vagyis akár ujjal rá is tudunk mutatni a görcsre, mozgással pedig súlyosbodik. A görcsök hátterében a kiszáradás vagy elektrolit-kimerülés állhat. A mellkasi fájdalom esetén igyunk sok vizet és lélegezzünk szimmetrikus, majd aszimmetrikus légzéssel (2 lépésben befelé, kettőben kifelé – 2 lépésben befelé, 3 lépésben kifelé).

futas

3.Gyomorégésünk van: ez is lehet a mellkasi fájdalom oka futás során. Talán nem is realizáljuk, de a kocogás nyomást gyakorol az emésztőrendszerre. A növekvő hasi feszültség fokozása miatt a nyelőcső alján lévő izom ellazul, hozzájárulva a gyomorégéshez.

Ennek elkerülése érdekében a nehéz ételeket ne fogyasszuk futás előtt. Minden, ami fűszeres, sült vagy koffeines, nehezebbnek számít. Figyeljük meg: ha például böfögünk futás közben, mivel banánt ettünk, váltsunk egy másik rágcsálnivalóra edzés előtt.

4.Nem diagnosztizált problémánk van, például asztma: vannak bizonyos problémák, amelyek mellkasi fájdalom jelentkezését okozhatják futás közben. Közülük a leggyakoribb az asztma. Edzés előtt célszerű bevenni az asztmára szedett gyógyszert, ez meggátolja az edzésből eredő asztmás rohamot. Inhalátort pedig mindig vigyen magával, aki ettől az állapottól szenved. Fontos, hogy ha nem segít, álljunk meg, s amennyiben nem enyhül a roham pár percen belül, légszomj gyötör minket és zihálunk, konzultáljunk erről orvosunkkal!

Fotó: 123rf.com

Veszélyes lehet – de ritkább – a pneumothorax nevű állapot (levegő szivárgása a tüdő és a mellkas fala közötti térbe) és a tüdőembólia (vérrög az artériában, amely a tüdőt táplálja). Mindkettőnél jellemző a mellkasi fájdalom és légszomj, mely nem múlik a pihenéssel. Ilyen esetben azonnal orvosi segítség kell!

5.Szívbetegség, szívroham, szívkomplikáció áll fenn: minél gyorsabb a futás, annál keményebben dolgozik a szív. Ha a szívkoszorúerek – melyek vért juttatnak a szívhez – összehúzódnak, a nem megfelelő vérellátás mellkasi fájdalmat válthat ki futás, edzés közben. Ezt az állapotot anginának nevezik, s a pihenés elmulasztja. Természetesen a fizikai megterhelés kiválthat szívrohamot vagy artériás szakadást. A gyorsuló és súlyosbodó mellkasi fájdalom, az állkapocs, hát, bal kar vagy a felsőtest más részein fellépő fájdalom, az erős izzadás, hányinger, hányás, légszomj, jelentős szívdobogás és/vagy szédülés, amely fokozott aktivitással súlyosbodik, ám pihenéssel javul a helyzet, mind annak a jele, hogy baj van – nagy valószínűséggel szívroham. Hívjunk mentőt azonnal ezen tünetek esetén!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.