A jóga melyik változata jó neked?

A jóga napjaink egyik legnépszerűbb sportja, hiszen lenyugtatja az elmét, segít kikapcsolni és bónuszként csinosabb testet és feszesebb izmokat ad.

A jógával kapcsolatban sokakban él egy matracon törökülésben zümmögő, átszellemült csodabogár képe – ez nagyrészt a filmkomédiáknak köszönhető – egészen addig, amíg részt nem vesznek egy jógaórán. Mert bár könnyűnek tűnik, a jóga ott is átmozgatja és megdolgoztatja az izmokat, ahol nem is sejtettük, hogy van.

A jógának számtalan változata létezik, kis utánjárással mindenki megtalálhatja a neki megfelelő típust.

Hatha jóga

A Hatha jóga ideális kezdő jógázóknak. Statikus testhelyzetekből, ászanákból áll, a jógatanulásnak ezek elsajátítása képezi az alapját. A hatha szó jelentése nap és hold, ez a testi-lelki egyensúlyra utal, amely ennek a jógairányzatnak a központja. A hatha jóga szerves részei a légzőgyakorlatok és meditáció, mert az elmére is kíván hatni, nem csak a testre. A kitartott, statikus pózok erősítik az izmokat, javítják az egyensúlyérzéket, valamint fejlesztik a hajlékonyságot.

Női jóga

A női jóga a jógagyakorlatokat a női test és lélek igényeihez igazítja: erősíti és kondicionálja a medencealapi záróizmokat, segít a menstruációs problémák, inkontinencia, a szexuális élet zavarai, fogamzási nehézségek megoldásában, valamint a nőiség megélésével kapcsolatos lelki problémák gyógyításában, a stressz enyhítésében.

talald-meg-a-jogadat1

Foto:pixabay.com

Kismama jóga

Sportos kismamák mozgásformája. A babavárás speciális igényeihez igazított jógagyakorlatok lényege a várandós nő testi-lelki felkészítése a szülésre és az azt követő időszakra. Az ászanák, relaxáció, meditáció mellett a természeti népek asszonyaitól átvett mozdulatok, valamint a gátizomtorna gyakorlatai egészítik ki a foglalkozásokat. A testhelyzetek nem a hosszan kitartott ászanákat jelentik, hanem lágy mozdulatokat, amelyek célja többek közt a hátizmok erősítése, a légzéskapacitás növelése és a csípőízületek rugalmassá tétele.

Iyengar jóga

A precízek jógatípusa. Ezt az irányzatot a több, mint 70 éve tanító B. K. S. Iyengar mester fejlesztette ki. A központban az ászanák precíz, minél tökéletesebb végrehajtása áll. Jellemző az órákra a segédeszközök (például heveder vagy jógatégla) használata is, hogy hajlékonyságtól függetlenül bárki képes legyen végrehajtani a gyakorlatokat. (Aki például ülésből előrehajolva nem éri el a lábát, annak sokat segíthet egy heveder.) Javítja az erőnlétet, az állóképességet, rugalmasabbá teszi a testet, és tartásjavító hatása is jelentős.

talald-meg-a-jogadat

Foto:pixabay.com

Dinamikus jóga

Pörgősebb típusúaknak ajánlott, akik mégis vágynak az ellazulásra. A foglalkozás célja a hatha jógából is ismert gyakorlatok légzéssel összhangban végzett dinamikus kivitelezése. Egy dinamikus jóga órán a keringés felpörög, az erőnlét, állóképesség, hajlékonyság fokozottabban növelhető, és fejlődik a koncentrációs képesség.

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.