A hosszú élet titka? – Jótékony a napi 2-3 kávé

Még a koffeinmentes is sokat segített

Jó hír annak, aki szereti a gőzölgő feketét: napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása hozzájárulhat a hosszú élethez, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenéséhez.

Kimondottan előnyösnek tűnik a napi 2-3 csésze kávé. Szakemberek szerint hozzájárulhat a hosszú élethez, mérsékelve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az új kutatás alapján az előnyök függetlenül attól látványosak voltak, hogy az emberek őrölt, instant vagy koffeinmentes kávét ittak – úgy tűnik, az őrölt és az instant változat védelmet nyújt a szabálytalan szívverés ellen.

„Nem szabad az orvosoknak elriasztaniuk minket a napi kávéfogyasztástól, inkább az egészséges táplálkozás részének kell tekinteniük azt” – mondta el Peter M. Kistler orvos, PhD, az ausztrál Alfred Kórház és Baker Heart and Diabetes Institute intézet munkatársa.

„Ez a tanulmány alátámasztja, hogy a kávé biztonságos, sőt, potenciálisan előnyös is, ami összhangban áll a legtöbb korábbi bizonyítékkal” – tette hozzá Carl „Chip” Lavie orvos, a louisianai John Ochsner Heart and Vascular Institute munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban. Megjegyezte: természetesen nem írnak fel kávét a pácienseknek, de a kávékedvelők többségét bátoríthatják, hogy napi néhány csészével nyugodtan igyanak.

kávé

Fotó: 123rf.com

A tanulmányban, amely a European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban jelent meg, világosnak tűnnek a szív- és érrendszeri előnyök, melyek a hosszú élethez hozzájárulhatnak.

A kutatás során a félmillió pácienst különféle témákban nyomonkövető U.K. Biobank összesen 449.563 résztvevője számolt be arról, mennyi kávé csúszik le naponta és milyen típusúakat ittak.

A több mint 12 és fél éves követés során a résztvevők 6,2 százaléka hunyt el.

Naponta 1-5 csésze őrölt vagy instant – de nem koffeinmentes – kávé elfogyasztása jelentősen csökkentette a szabálytalan szívverést.

Azok, akik naponta legfeljebb 5 csészényit elkortyoltak, nagymértékben mérsékelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak kávét. Úgy tűnt, a kis fekete ital a szívbetegségek, a pangásos szívelégtelenség és a stroke alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

Emellett a kávé – különösen a koffeinmentes változat -, csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halál kockázatát a vizsgált időszakban, tehát növelte a hosszú élet esélyét.

Ugyanakkor, a megfigyelési terv alapján nem világos, „melyik irányba halad a kapcsolat”, vagyis, egészségessé tesz-e a kávé, vagy eredendően egészségesebb emberek isznak kávét?

Véletlenszerű, ellenőrzött kísérletekre van szükség, hogy teljes mértékben megértsék a kávé és az egészség kapcsolatát, mielőtt ajánlásokat lehetne megfogalmazni a fogyasztás kapcsán – mondta Charlotte Mills, a Readingi Egyetem PhD-kutatója.

Foto:123rf.com

Annette Creedon PhD, a British Nutrition Foundation táplálkozástudományi tudósa megjegyezte: lehetséges, hogy a válaszadók túl- vagy alábecsülték a kávéfogyasztást a vizsgálat kezdetén – ezért aztán nehéz meghatározni, hogy az eredmények közvetlenül összefüggésbe hozhatók-e a kávéfogyasztási viselkedéssel, amelyet a tanulmány elején jelentettek.

 

Így készíthetünk tökéletes kávét otthon is

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.