A halláscsökkenés első jelei már a középkorúaknál is megmutatkoznak

Egy ausztrál kutatás a 30 és 59 év közötti lakosság halláskárosodását és halláscsökkenését vizsgálta, s majd’ 5%-uk el is bukott a teszteken.

A hallásvesztés és halláscsökkenés meglehetősen gyakori a középkorú emberek körében – írja egy ausztrál tanulmány.

Az Ausztráliában végzett kutatásban 1485 felnőttet vizsgáltak meg, akiknek kora 30–59 év közé volt tehető, és arra az eredményre jutottak a tanulmány készítői, hogy a vizsgált alanyok 4,9%-nak kétoldali hallásvesztése van, 6,3%-uk pedig egyoldalú halláskárosodásban szenved.

A kétoldalú magas frekvenciájú hallásvesztés gyakoribb volt a megvizsgált alanyoknál, mint az alacsony frekvenciájú károsodás.

Férfiak és nők aránya

A tanulmány azt is megállapította, hogy az életkor előrehaladása növeli a hallásvesztés kockázatát, és hogy a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki kétoldali, magas frekvenciájú hallásvesztés, mint a velük megegyező korosztály női tagjainál.

handsome adult man drinking water from fitness bottle on seashore in front of sunrise after training

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a résztvevők 27,3%-nál a bilaterális hallási küszöbérték legalább 15 dB volt, míg 23,8%-uk egyoldalú hallási küszöbértéknél legalább 15 dB volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind az enyhe (> 15 dB), mind az magas (> 25 dB) halláscsökkenés növekvő prevalenciát mutat középkorú felnőttek körében.

Forrás: www.ncbi.nlm.nih.gov

Forrás: Minden, ami hallás