A bukósisak életet menthet

A sportolás egészséges, de csak ha biztonságosan tesszük. Megfelelő felszerelés nélkül viszont nagyobb kárt okozhatunk.

A legtöbb sporthoz elengedhetetlen, hogy beszerezzük a megfelelő felszerelést, hogy elkerüljük a sérüléseket. Nincs ez másképp akkor sem, ha motorozásra adjuk a fejünket. A legfontosabb, persze csak a jogosítvány megszerzése után, hogy mindig védőruhában pattanjunk a vasparipára. A védőruhának pedig szerves tartozéka a bukósisak. Ennek használata még akkor is kötelező, ha mezei kerékpáron szeretnénk róni az utakat.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő bukósisakot?

Nem véletlenül tették kötelezővé a használatát, hiszen a halálos kimenetelű balesetek jelentős hányadánál az áldozat nem visel bukósisakot. Tehát az elsők között ezt kell beszerezni. Persze az sem mindegy milyen sisakot választunk. Először is fontos, hogy a fejmérethez és a tevékenységhez megfelelő darabot találjuk meg.

Számít a szín

A megfelelő méretű sisak mindenhol hozzáér a fejünkhöz, viszont elég lazának kell lennie ahhoz, hogy legalább egy ujjunk közé tudjuk csúsztatni. Így megfelelő tartást biztosít, viszont nem fogja elszorítani a fejünket. Ha biciklizéshez választjuk, mindenképpen ügyelnünk kell rá, hogy kellőképpen szellőzzön és kényelmes legyen a viselése, akár a több napos túrák alatt is.

Hajlamosak vagyunk az öltözékünkhöz illő, illetve a motor vagy bicikli színével harmonizáló árnyalatot választani. Pedig ennél sokkal fontosabb, hogy messziről jól észrevehető, világos, vagy fényvisszaverő legyen a sisak. Az élénk minták szintén segítenek, hogy rossz látási viszonyok mellett könnyebben kitűnjön a viselője. Tehát legyünk bevállalósak!

Aki motorozott már korábban, nagyon jól ismeri azt a mosolyt, ami megjelenik mindenféle különösebb ok nélkül. Ez történik akkor, amikor az ember belélegzi a süvítő levegőt és érzi a szabadságot egy motoron.

Ezért jó – Tudományosan igazolt tények a motorozásról

Nem az ár a döntő

A sport meghatározza, milyen legyen a sisak. Ez alapján tehát merőben más bukóra van szükség gördeszkázáskor, mint biciklizés vagy motorozás során. Persze arra is van mód, hogy egy általános, többféle sportnál használhatót vegyünk, de ilyenkor is meg kell felelnie az alapvető termékszabványnak.Ebből következik, hogy nem feltétlenül az ár alapján kell meghozni a döntésünket. Mivel a leg olcsóbb sisak éppúgy megfelel a követelményeknek, mint a drágább változat. Szintén fontos, hogy a sisakot rögtön kicseréljük, ha sérülés éri, esetleg egy ütközés következtében megrepedt.

bukósisak

Foto:pixabay.com

Minőség és kényelem

Alaposan vizsgáljuk meg és próbáljuk fel a bukósisakot. A silány minőség jele, ha a csat nem tart, túl vékony és nem tűnik biztonságosnak. Emellett az ellenzőt szintén tesztelni kell. Ha túl éles, vagy könnyen törhetőnek tűnik, semmiképpen ne azt vegyük meg.

Hogyan vegyük rá a gyerekünket, hogy mindig viselje a kobakvédőt?

Minél kisebb korban adjuk rá, annál valószínűbb, hogy szívesen fogja viselni. Ha nagyon ódzkodik a sisaktól, tegyük számára barátságosabbá. Sokat segít, ha ő maga választja ki, és ha megmutatjuk, hogy mindenki hordja, nem csak ő.15489Gyorsan meg fogja szokni az új tökfödőt, ha a családi kiruccanások alatt mindenkin látja a bukósisakot. Persze soha ne erőltessük, hatékonyabb módszer, ha a korának megfelelően elmagyarázzuk, miért olyan fontos, hogy mindig rajtunk legyen a sisak.
Egy felnőtt sem kivétel

A kisgyerekek gyakrabban elesnek és olykor szeleburdibban játszanak vagy sportolnak, mint a felnőttek,ezért rájuk nem csak biciklizéskor, hanem gördeszkázás vagy korcsolyázás közben is gyakran adunk bukósisakot.  Ettől függetlenül ? és persze a példamutatás érdekében ? a felnőtteknek ugyanúgy kötelező bukósisakot hordani, ha az úton közlekedik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.