5 varázslatos nyári gyógynövény a Szentivánéji ünnepségekhez

A napfénynek a növények birodalmára gyakorolt csodálatos hatásának megünneplése a nyári napforduló idején a legfontosabb rituálék közé tartozik, mivel  Szentivánéj összefügg a szellemi megújulással.

 

Mi a nyári napforduló?
A nyári napforduló, vagy nyárközép, akkor következik be, amikor a Föld egyik pólusa maximálisan megdől a Nap felé. Az északi féltekén ez június 20. és 22. között történik. Ekkor éri el a Nap a legmagasabb helyzetét az égen, és ez az a nap, amikor a leghosszabb a nappali világosság.

A nyári napfordulót az őskor óta számos kultúrában az év jelentős időszakának tekintik, és a nyárközépi ünnepségek, fesztiválok és rituálék ideje a mai napig. A nyári napforduló idején számos olyan gyógynövény is létezik, amelynek használata kimondottan ehhez az ünnepi eseményhez kötődik.

Foto:pixabay.com

Szentivánéji napforduló növények és gyógynövényekA Szentivánéji napforduló folklorisztikus eredete mindig is nagy kíváncsiságot váltott ki az ünnep mágikus és spirituális várakozásaival kapcsolatban. Az ünnepségekhez sokféle szertartás kapcsolódik, de a gyógynövények és növények hagyományosan a középpontba helyezik ezt a különleges ünnepet.

A gyógynövények a mágikus és gyógyító erőkkel való szoros kapcsolatuk miatt fontos szerepet játszottak a napforduló megünneplésében.

Az egész északi féltekén tisztelettel tekintettek az orbáncfűre, a levendulára, a kakukkfűre és a kökényre, de a körömvirágra, a kamillára, a mentára, a rozmaringra, és a verbénára is. Ezek a  növények  a hiedelem szerint maximális gyógyító mivoltuk mellett hatalmas mágikus potenciállal is bírnak.

Az európai pogány civilizációk druida papjai és más gyógyítók úgy gondolták, hogy a gyógynövények ezen a napon érik el terápiás hatékonyságuk csúcspontját, és az év hátralévő részére összegyűjtötték őket, hogy megszárítsák és tárolják.


Orbáncfű (Hypericum perforatum)
Az orbáncfű, egy Európában őshonos napraforgó növény, a Szentivánéji ünnepségek legjellemzőbb gyógynövényei közé tartozik. Régóta használják idegerősítőként, de az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend depresszió ellenszereként.

Szentivánéjkor az orbáncfű virágait hagyományosan leszedik és gyógyszerek készítésére használják. A nyári napforduló kiváló nap a szerelmi varázslatokhoz és bűbájokhoz, beleértve az orbáncfű használatát is. A gyógynövényt a szívfájdalomtól való védelemre és a bátor szív ápolására szolgáló bűbájokban alkalmazták.

Foto: wikimedia.hu

Az orbáncfű erős idegnyugtató, amely kiegyensúlyozza az elmét és megnyugtatja a hektikus idegrendszert, így ideális az olyan állapotokra, mint az idegfájdalom, a szorongás és a feszültség.

Nevét is onnan kapta, hogy a napforduló egybeesik a Szent János-ünneppel. A gyógynövényt kombinálhatjuk a koponyafűvel, egy másik idegerősítő gyógynövénnyel fájdalomcsillapításra és feszültségoldásra.

Tejoltó galaj ( Galium Verum )
Európa-szerte elterjedt növény, amely elsősorban száraz talajokon, száraz réteken, tölgyerdőkben, útszéleken és sós talajokon él, mézillatú virágaival illatosítja ezeket az élőhelyeket. Júniustól szeptemberig a szárakat olyan sűrűn boríthatják a virágok, hogy sárgára festik a füvet. Ez a virág szárítva a frissen vágott széna illatát árasztja, nevét pedig arról a szokásról kapta, hogy szalmamatracokat tömtek vele, különösen a terhes nők matracát.

tejoltó galaj

Foto: wikimedia.com

Szárán apró, karcsú levelek fordulnak elő tekervényesen. A szárakat sűrű fürtökbe rendezett, sekély, apró, sárga virágok díszítik. Romániában ezek a növények a nyári napforduló csúcspontját jelentik. A néphit szerint ezek a virágok a Szentivánéji éjszakán tündérekké alakulnak át. Ezen az éjszakán egy pillanatra megnyílik az ég, és a tündérek táncolni és énekelni kezdenek.  Ezenkívül a tejoltó galaj tulajdonságai gyógynövényként is erős potenciállal bírnak.

A növény skorbutellenes hatású, a hajtások pedig erős C-vitamin-tartalmúak. Az egész növény, különösen ha olyan gyógynövényekkel kombinálják, mint  a mályva, teaként használható vesekő és hólyaghurut esetén. Állítólag szeplőket és napégést is is enyhíti, ha lemosóként vagy krémként használjuk, és jótékonyan hat a pikkelysömörre is.

Mindemellett ez a növény koffeinmentes kávéalternatívaként is használható. Az aromás magokat pörkölni és zúzni is lehet.

Üröm (Artemisia spp.)
Az észak-európai ősi hagyományokban az ürmöt az egyik legősibb gyógynövényként, nagy tisztelettel tartják számon. Ezt a gyógynövényt holdfűnek tekintették.

Foto:wikimedia.com

A növényhez kapcsolódó hiedelmek ezen a napon a mágikus tulajdonságairól szólnak, amelyek csak akkor működnek, amikor az éjszaka a legrövidebb, és az általában rejtve maradó órák hozzáférhetővé válnak számunkra. A növény minden része alkalmas energetikai tisztításra és gyógyításra.

A levelek és a virágzó csúcsok főzetét ideges és görcsös betegségek, meddőség, menstruációs zavarok, asztma és mentális betegségek kezelésére használják.

A növényt akupunktúrás pontok közelében vagy közvetlenül azokra égetik, hogy stimulálják a qi meridiánokat és enyhítsék a fájdalmat. Néhány levél elégetése állítólag lefekvés előtt, vagy a párna alá helyezve prófétai álmokat idéz elő.

Levendula (Lavendula officinalis)
A levendula a mediterrán régióban honos, és már régóta termesztik a számtalan előnye miatt, amit ez a gyógynövény a háztartásban nyújt. A napforduló napján, délelőtt szokták begyűjteni.

A leghosszabb, legtökéletesebb szárakból néhány levendulapálcát formáznak, a maradékot pedig kötegekben szárítják meg, és a ház eresze alá, az árnyékba akasztják, hogy száradás közben édes illatával elárassza a környezetét.

levendula-alvast segitogyogynovenyek

Foto:123rf.com

A levendula hagyományos Szentivánéji gyógynövény, amelynek virágai a tűzbe dobva nyugalmat és békét hoznak az otthonokba. A levenduláról már jól tudjuk, hogy nyugtat, és segíti az együttérzést, megértést. Emellett a levendula népszerű hűsítő szer, amely enyhíti az idegrendszeri stresszt, az idegességet, az álmatlanságot és az olyan negatív érzelmeket, mint a düh és a türelmetlenség.

Ökörfarkkóró ( Verbascum thapsus )
Az óriás ökörfarkkóró magas szárát régen zsírba vagy viaszba mártották, és késő éjszakai varázslatokhoz gyertyaként gyújtották meg, ami miatt a Hag’s Tapers (boszorkánycsapda) kiérdemelte. A növény Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában őshonos. Sima levelei és élénksárga virágai a nap életerejétől átitatva ragyognak.

Foto:gardenersworld.com

Az élénksárga virágok kiválóak különböző bőr- és mozgásszervi panaszokra. A Szentivánéji ünnepségeken és a Szentivánéji máglyákon védekezés céljából égették, a hamuját pedig egész évben felhasználták terápiás és gyógyító varázslatokban.

Kivonata olyan gyógyszer, amely tisztítja a tüdőt. Nyálkás növény, amely helyileg alkalmazható a száraz bőr és a kelések, véraláfutások, gyulladások, aranyér, ekcéma, isiász és ízületi panaszok kezelésére. Fokhagymával keverve régen fülolajként használták a fülgyulladás bevált terápiája, mert csökkenti a fájdalmat és a fertőzést.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.