4 tipp az amaránt fogyasztásához – Miért értékes ez az étel?

Ha valami igazán táplálóra vágyunk, értékes ételünk lehet a mindennapokban az amarant, melyet akár palancsintához is használhatunk.

Kevesen fogyasztják, pedig a sokrétűen felhasználható amarant nemcsak egészséges és értékes, hanem kiválóan be is illeszthető az étrendbe.

De mit is kell tudni róla? A teljes kiőrlésű gabona mindig jó választás. Értékes és jótékony az egészségre nézve, a helyes táplálkozás kulcsfontosságú része. 

Az amarant immunerősítő, sokoldalú, tápláló gabona, melyet az inka, maja és azték civilizációk alapvető élelmiszernek tekintettek. 

Fotó: 123rf.com

Igazi szuperétel Indiából, egyes fajtáit zöld leveles zöldségeknek tekintik. Mivel a növény nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat a magvaiban, a bennszülött civilizációk évezredeken át fogyasztották. Az amarant magja és levele egyaránt előnyös az egészségre. Antioxidánsokban gazdag, így véd az olyan betegségektől, mint például a rák vagy a szívbetegség. 

Tudtad, hogy az amaránt csökkenti a szívinfarktus kockázatát? 

Vasat, A-, B-, C-vitamint és kalciumot is bőségesen tartalmaz. 

Az értékes ételt tanulmányoknak is alávetették már. A Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban megjelent kutatás szerint segít mérsékelni a gyulladást; sőt hozzájárul a rossz (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséhez – derítette ki az International Journal For Vitamin And Nutrition Research szaklap tanulmánya.

Mivel az amaránt igen sok fehérjét és rostot tartalmaz, gátolja az éhséget és segíthet a fogyásban is.  Előnye továbbá, hogy gluténmentes gabona, vagyis lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Fitonutrienseket szintén rejt, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.

Fotó: 123rf.com

Hogyan használható az amarant ételként?

  • Amarant zabkása: kitűnő reggeli válik az amarantból, ha zabkását készítünk belőle. A tápérték növelés érdekében érdemes hozzáadni zöldséget is.
  • Amaránt szelet: teához vagy kávéhoz bátran fogyasztható – ízletes és egészséges falat. A szeleteket levegőn kell megsütni, ne olajban készítsük őket. 
  • Amarántos palacsinta: ha amarántlisztből készítjük a palacsinta tésztáját, egészséges alternatívát kínálunk a gyerekek számára, különösen, ha éhségüket szeretnénk csillapítani.
  • Amaránt saláta: a dióból, mandulából, valamint különféle zöldségekből és amarántból készült, tápanyagban gazdag saláta a leghatékonyabb éhségűző. 

Érdemes tenni vele egy próbát! 

Ismerjük meg az amaránt!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php