4 tipp a gazdaságos fűtésért!

Téli meleg szoba, zöld módra. Környezetbarát megoldások a fűtésszezonban. Hogyan teremtsünk zöldebb, olcsóbb otthonokat?

A téli hideget sokan csak a meleg szobában, bevackolva képesek elviselni. Talán kevésbé fognak viszolyogni a közelgő fűtésszezontól azok, akik zöld ötletekkel felvértezve, környezetbarát módra várják a telet. Néhány tippel mi is besegítünk annak érdekében, hogy gazdaságosan fűtsünk!

Felesleges hőveszteség

Legyünk résen, és szigeteljük az ablakokat, ajtókat megfelelően, még a fűtésszezon kezdete előtt! Ha házon belül tartjuk a meleget, a pénzünk java a pénztárcánkban maradhat. Egyrészt sokkal kevesebb energiára van szükség, ha nem szökik a meleg levegő, másrészt rengeteg a színes és kreatív megoldás a nyílászáróknál az átmeneti szigetelésre. Használjuk ki, de eközben az alkalmankénti szellőztetésről se feledkezzünk meg, s így a penész elkerüli majd az otthonunkat!

tavfutes1

Nem kell a trópusi meleg!

A nyár véget ért, lássuk be! Ezen az sem változtat, ha a lakásban feltekerjük a fűtést, és rövidnadrágra vetkőzünk. Ehelyett jobban tesszük, ha főzünk egy meleg teát, belebújunk egy kényelmes mackó nadrágba a kedvenc pulcsinkkal kiegészítve, és a termosztátot ennek megfelelően állítjuk be. Ez az apróság sokat könnyít majd a számla összegén, és minket sem fog sokként érni, amikor ki kell mennünk a mínuszokba.

Téli függöny a fagyos ablakokra

Bele sem gondolunk, hogy mennyi hőt képes a lakáson belül tartani, ha vastag anyagú függönyöket lógatunk az ablak elé télen. A legjobb, ha a párkány alá ér 10-15 cm-rel, ezzel megakadályozva, hogy a hideg levegő a réseken átfújva a szobába jusson, vagy a meleg kiszökjön az illesztések mellett. A jól megválasztott drapéria igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba.

Ventilátor télen is?

Meglepő, de a ventilátor a téli időszakban is jó szolgálatot tesz. Az alacsony fokozatra kapcsolt, és jól elhelyezett szerkezet segít abban, hogy a radiátorból, vagy konvektorból kiáramló hő ne csak a plafon fele szálljon, de gyorsan terjedjen szét az egész lakásban.

Az okos megoldásokkal gazdaságosan vészelhetjük át a hideg hónapokat, eközben pedig mentesülünk a felesleges hőtermeléstől, ami a háztartások nagy részében nem csak veszteséges, de fokozza a károsanyag-kibocsátást is.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.