3 árulkodó jel, ami porckorongsérvre utalhat

Az ülőmunka miatt rengeteg ember megtapasztalja a hát- és derékfájás kínzó érzését, és sokan azonnal porckorongsérvre gyanakodnak. Honnan lehet sejteni, hogy valóban porckorong probléma okozza a tüneteket?

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa három árulkodó jelről beszélt, amelyek esetén feltétlenül szükséges a kivizsgálás.

Foto:pixabay.com

A porckorongok egyre kevésbé terhelhetők

Ahogy idősödünk, a porckorongok víztartalma mindenképpen csökkenni kezd, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, hirtelen, nagy terhelés, valamint a mozgásszegény, ülő életmód hatására a porckorongban lévő anyag elvándorolhat, a gyűrű kiszaladhat és kialakulhat a porckorongsérv. Ugyanakkor nem minden hát- és derékfájás jelenti azt, hogy a háttérben gerincsérv, porckorongsérv áll.
Íme, 3 tipikus jel, amelyek felvetik a porckorongsérv gyanúját.

Ülés közbeni fájdalom
Az ülés olyan testhelyzet, ami jelentős nyomást gyakorol a hát deréki szakaszára. Ha porckorongsérv áll fenn, a porcon belüli nyomásnövekedés miatt egyre jobban kitüremkedhet a sérv, ami súlyosbítja a derékfájdalmat ülés közben.

Lábba sugárzó fájdalom (isiász)
Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak. Azoknak az isiásszal küzdő betegeknek, akiknek a kisugárzó lábfájdalma köhögésre erősödik, valószínűleg porckorongsérv okozza a panaszait. Az isiász ugyanis az ülőideg irritációja vagy nyomás alá helyeződése miatt alakul ki, a porckorongsérv pedig szintén nyomhatja az ülőideget. Tehát mindenképpen kivizsgálást igényel, ha valaki a fájdalmon kívül zsibbadást érez a derekában, egyik vagy mindkét lába fáj, komoly esetben esetleg vizelettartási nehézségei is jelentkeznek. 

derékfájás

Foto:123rf.com

Bizonyos mozdulatok kapcsán felerősödő fájdalom
Porckorongsérvre utalhat, ha az alábbi tevékenységek kapcsán fokozódik a fájdalom:
– előrehajlás, lehajlás,
– nehéz tárgy emelése,
– tárgyak tolása vagy húzása,
– köhögés, tüsszentés.Nem feltétlenül csak a műtét segíthet

  • A porckorongsérv egyértelműen csak képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) diagnosztizálható. Csak ennek birtokában építhetünk fel egy hatékony kezelési tervet, amely enyhébb esetekben pihenést, gyógyszeres kezelést jelent. Műtétre – a félelmekkel ellentétben – csak ritkán kerül sor, főként, ha érzészavar, izomgyengülés, inkontinencia alakul ki, illetve ha a heves fájdalmak a konzervatív kezelésekkel sem enyhülnek – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – A helyi célzott gyulladáscsökkentő injekció a leggyorsabban bevethető és hatékony módszer a fájdalomcsillapításban, kifejezetten alkalmas arra, hogy a legsúlyosabb fájdalmakon túl legyen a páciens. Hosszú távon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk – a neurológiai konzílium eredményével összhangban -, mint a lágylézer kezelés, az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra és a fizikoterápiás kezelések. A cél mindenképpen az, hogy a beteg a lehető legkíméletesebben, belátható idő belül újra aktív lehessen és a személyre szabott gyógytornával, mozgásprogrammal visszaszerezhesse a mozgás szabadságát, megelőzhesse az állapotromlást.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.