10 igazság a kókuszolajról – 2.rész

A kókuszolaj azon kevés eledelek egyike, melyeket szuperélelmiszerként tartanak számon – zsírsavak egyedi kombinációja, s mint ilyen, mélyreható pozitív változásokat eredményez az egészségünkben.

A kókuszolaj a világ egyik legjobb étele. Olyan zsírsavak keverednek benne, melyeknek köszönhetően nemcsak a súlyvesztést támogatja, hanem az agyműködést is. Sőt, számos egyéb előnyös hatása van.

Lássuk azt a 10 előnyét, amik mellett nehéz elmenni, s amelyeket embereken végzett tanulmányok keretében már korábban megerősítettek a kutatók.

Az első 5-ről előző cikkünkben olvashattak, most következzék a második 5 jó tulajdonság.

6.A kókuszolajban levő zsírsavak ketonokká alakulnak, melyek csökkentik a görcsrohamokat

A ketogénikus (alacsony kalória- és magas zsírtartalmú) étrendet jelenleg is tanulmányozzák számos rendellenesség kezelése céljából. A leginkább ismert terápiás alkalmazása gyermekeknél a gyógyszer-rezisztens epilepszia kezelése. Az étrend lényege, hogy igen kis mennyiségű szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírt esznek, mellyel elérik a ketontestek nagy koncetrációját a vérben. Valami okból ez az étrend drámaian csökkenti a görcsrohamokat az epilepsziás gyerekeknél, azoknál is, akiknél számos gyógyszertípus sem segített.

Mivel a kókuszolajban levő közepes láncú trigliceridek a májba jutnak és ketontestekké alakulnak, gyakran alkalmazzák őket epilepsziás pácienseknél a ketózis kiváltására, miközben egy kicsit több szénhidrátot is engedélyeznek az étrendben.

7.A kókuszolaj javítja a vér koleszterinszintjét és csökkenti a szívbetegség esélyét

A kókuszolajban sok telített zsír található, mely valójában nem károsítja a vér lipid profilját úgy, ahogyan azt korábban hitték. A telített zsírok emelik a HDL (jó) koleszterin szintjét, az LDL (rossz) koleszterint pedig egy jótékony altípussá változtatják. Egy, 40 nő részvételével végzett vizsgálat szerint a kókuszolaj csökkenti a teljes- és az LDL koleszterinszintet, miközben növeli a HDL-t, összehasonlítva azt a szója olajjal.

Patkányokon végzett kísérletek is azt mutatták, hogy a kókuszolaj csökkenti a trigliceridek-, a teljes- és LDL koleszterin szintjét, illetve növeli a HDL koleszterinét, javítja a vér ún. koagulációs faktorját és antioxidáns státuszát. Ezzel csökken a szív- és érrendszeri kockázat, vagyis kevésbé számíthatunk hosszútávon szívbetegségre.

8.A kókuszolaj védi a hajat a károsodás ellen, hidratálja a bőrt és fényvédőként működik

Többféle jótékony célt is szolgál a kókuszolaj, s ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint megenni. Sokan alkalmazzák kozmetikai célokra, az egészség javítása, a haj és a bőr szépsége érdekében.

Száraz bőrrel rendelkező embereken végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a kókuszolaj javítja a bőr nedvességét és lipidösszetételét. Védi a hajat a károsodás ellen, sőt, egy tanulmány arra is rámutatott, hogy fényvédőként működik – blokkolja az ultraibolya sugarak 20 százalékát.

kokuszviz-820x300

Szájöblítőként szintén használható, az olajozásnak nevezett folyamatban – elpusztítja a szájban levő, káros baktériumokat, javítja a száj általános egészségét és a kellemetlen leheletet is megszünteti.

9.A kókuszolaj serkenti az agyműködést az Alzheimeres pácienseknél

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka világszerte, s elsősorban az idős embereknél jelentkezik. Esetükben csökken az a képesség, hogy a glükózt energiává alakítsák az agy egyes területein. A ketontestek azonban támogatják az agy energiához jutását – a kutatók elgondolkodtak azon, hogy a ketonok alternatív energiaforrásként működhetnek a zavart szenvedett sejtek számára, mérsékelve ezzel az Alzheimer-kór tüneteit.

Egy 2006-os tanulmányban a közepes láncú trigliceridek fogyasztása közepes mértékű javulást mutatott az agyműködés terén a kór enyhébb formáival küzdő pácienseknél. Egyéb tanulmányok is alátámasztják a felfedezéseket, a közepes szénláncú triglicerideket potenciális terápiás megoldásként tanulmányozzák az Alzheimer-kórra.

10.A kókuszolaj elősegíti a fogyást, különösen a veszélyes hasi zsír eltüntetésében remekel

Mivel a kókuszolaj fogyasztása csökkenti az étvágyat és növeli a zsírégetést, hozzájárul a súlyvesztéshez. Különösen hatékonynak bizonyul a hasi zsír eltüntetésében, amely a hasi részben és a szervek körül gyűlik meg. Ez a legveszélyesebb zsír, számos nyugati betegséggel hozható összefüggésbe. A derékbőség könnyen mérhető, egyszerűen megmutatja azt is, mekkora mennyiségű zsír gyűlik meg a hasi részen.

Egy, 40 hölgy részvételével készült, hasi hízásról szóló tanulmány keretein belül a nők napi 30 ml kókuszolajat kaptak. Jelentős csökkenés következett be a BMI (testtömeg-index) és a derékbőség tekintetében is, csupán 12 hét alatt. Egy másik tanulmány, melyben 20 elhízott férfi vett részt, szintén mérséklődött a derékbőség, 2, 86 centiméterrel, 4 héttel azután, hogy napi 30 ml kókuszolajat kezdtek inni az alanyok.

A számok kevésbé lehetnek meggyőzőek a felszínen, ám adjuk hozzá, hogy a tanulmányok résztvevői még csak testmozgást sem végeztek. Sőt, nem csökkentették kalóriabevitelüket sem. Mégis, jelentős mennyiséget veszítettek a hasi zsírból azzal, hogy beiktatták étrendükbe a kókuszolajat.

Fontos tudni…

A kókuszolaj akkor a legjobb, ha bio és szűz. Leghatékonyabbak úgy tapasztaljuk meg a hatásait, ha ilyen formában alkalmazzuk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu