10 hely, ahol az otthonunk megmérgezhet 1. rész

Ijesztően hangzik! Saját otthonunkban is könnyen mérgezhetjük magunkat, ha nem figyelünk cselekedeteinkre, és főleg a vegyi anyagokra, amelyek körülvesznek.

Senki se gondolja, hogy otthona nincs tele veszélyes vegyi anyagokkal. Hiszen gondoljunk csak bele, mi mindennel tisztítjuk a lakást, takarítjuk a padlót, a bútorokat, a szőnyegeket. Hacsak nem tértünk át időközben a természetes tisztítószerek alkalmazására, a háztartási vegyi anyagok száma valószínűleg nálunk is jelentős.
Lássuk, melyik az a 10 hely, ahol leginkább leselkedik ránk a veszély. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizony bárhol előfordulnak a mérgező vegyi anyagok, sokkal körültekintőbben járhatunk el takarítás közben és környezettudatosabbak is leszünk beszerzéseinket illetően.

konyha 1000

Konyha

Sütő tisztítás – időnként biztosan meg kell tisztítanunk a sütőt. A kereskedelemben kapható tisztítószerek drágák és nagy munka jár velük. A sütőtisztító vegyi anyagok ráadásul tele vannak veszélyes összetevőkkel, beleértve a lúgot is. Éterek, etilén-glikol, metilén-klorid és ásványolaj desztillátumok találhatók bennük. A bőrre is rossz hatással lehetnek, ezért kesztyűt használni nagyon fontos takarítás közben!

Még ha szórófejes flakonból spricceljük is a tisztítószert, az bután neurotoxikus oldószer felszabadulásával jár.

Szerencsére sima víz és szódabikarbóna összekeverésével is készíthetünk egyszerű masszát, amellyel a sütőt tisztítani, a makacs zsírfoltokat eltávolítani lehet.

furdoszoba1000

Fürdőszoba

Fogkrém – a tökéletes szájhigiéniáról ugyan gondoskodik kedvenc fogkrémünk, ám az antibakteriális és mérgező triklozán nevű összetevője – amely számos fogkrémben megtalálható -, ártalmas lehet egész szervezetünkre nézve!

A triklozánra úgy kell gondolnunk, mint egy klórozott rovarirtószerre – ami azt jelenti, hogy allergiát okoz és egyensúlytalanságokat az immunrendszerben, ahogyan minden más hasonló szer. Gyermekeknél ezt az összetevőt összefüggésbe hozzák a szénanátha kialakulásával – mondta el Walter Crinnion természetgyógyász, orvos, az Arizonai természetgyógyász felsőoktatási intézmény környezetvédelmi karának vezetője, aki azt tanácsolja, ne vegyünk olyan fogkrémet, amelyben a triklozán jelen van.

Ebédlőasztal

Gyertyák – noha csodás hangulatot csinálnak, sajnos a gyertyák égetése egyenlő azzal, hogy a szoba megtelik mérgekkel. Az égés minél lassúbbá tétele érdekében számos kereskedelemben kapható gyertya – különösen az illatosítottak – fémet tartalmaz a kanócon belül – magyarázza Crinnion. – A veszélyes ólom kibocsátásért a gyertyák is felelősek, kapcsolatba hozhatók a tanulási nehézségekkel és a Parkinson kór kialakulásával. A mesterséges illatanyagokkal készült gyertyák lágyítókat és egyéb oldószer-típusú keveréket tartalmaznak.

Sajnos a szakértő szerint akkor is jelen vannak a mérgező vegyi anyagok, ha természetes méhviasz gyertyákat használunk. „Maga az égés szénhidrogén kibocsátással jár, amely oxidatív károsodáshoz és légzési problémákhoz vezet” – mondja Walter Crinnion, aki azt javasolja, gyertyákat csak különleges alkalmakkor gyújtsunk és ne égessük őket sokáig.

Nappali

Szőnyegek – a cigarettafüst mellett a legszennyezőbb dolognak számítanak az otthoni vegyi anyagok szempontjából! Számos környezeti vegyi anyagot tartalmaznak, beleértve az égésgátlókat, a folt ellenes összetevőket, illékony szerves vegyületeket. A szakember arra figyelmeztet, hogy az új szőnyegek még ún. p-diklór benzolt is tartalmaznak, amely rákkeltő anyag. No és az új szőnyeg illata, amelyre oly sok háziasszony büszke, miből származik? 4-Phenylcyclohexene-ből, amely melléktermék a szőnyeggyártás során – látási-, orr- és légzési problémákkal hozzák összefüggésbe…

nappali merleg

Walter Crinnion pamut szőnyegek használatát javasolja, vagy még jobb, ha járólapos, fapadlós az otthonunk.

Fürdőszoba- vagy mosókonyha

Az illatosító kendők – mindenki szereti a tiszta ruhákat, ám az illatosítók használata káros következményekkel járhat. A szintetikus illatanyagok összetevői – így a benzil-acetát, benzil-alkohol -, mérgezőek és néhány közülük rákkeltő is. A szakember azt tanácsolja, azok, akik csak az illat miatt vesznek ilyen termékeket, inkább spricceljék be a mosógépből kivett ruhát víz és illóolajok keverékével, azok ugyanúgy kellemes illatot adnak nekik, és nem mérgező vegyi anyagok, amelyek azután a ruhák viselésekor a bőrünkön landolnak.

Cikkünk folytatásában további öt helyről olvashattok!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.