Wolf Kati netes megfigyelés áldozata lett?

A sztárvilágot sem kímélik a hackertámadások. Angelina Jolie-tól, Emma Watson-on át Jude Law-ig számos közismert személyiség adataival éltek már vissza az interneten, vagy lett áldozata a médiában csak „The Fappening” néven emlegetett bűncselekménynek. De nem kell túl messzire mennünk egy újabb hack-botrányért. Nemrégiben épp az aranytorkú édesanya, Wolf Kati családját figyelték a neten.

A mai digitális eszközöktől hemzsegő világunkban sajnos akaratlanul is belefuthatunk az interneten keringő több, mint 900 millió vírus valamelyikébe. Ha mindez még nem volna elég, az online tér alvilágában számos csaló és digitális rosszakaró rajtra készen várja, hogy lecsapjon újabb áldozatára. A világháló fenyegetettségei nem csak a felnőtteket érintik, hanem a fiatalabbakat is, akik tapasztalatlanságuk miatt talán még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A gyerekek egyre hamarabb veszik birtokba az internetet, töltenek fel magukról fotókat és osztanak meg személyes információkat, amivel aztán könnyen céltáblává is válhatnak. Tudatos szülőként úgy tudjuk a legjobban megóvni gyermekeinket ezektől a veszélyektől, ha amellett, hogy korszerű vírusvédelmi programot használunk azt is megértetjük velük, hogyan lehetnek biztonságtudatosak. Utóbbinál saját naprakész, friss tudásuk nyújthatja a leghatékonyabb védelmet. Ugyanakkor az is fontos, hogy mi felnőttek is megbarátkozzunk az élethosszig tartó tanulás gondolatával. Ezáltal nem csak valódi segítő partnerei lehetünk gyermekeinknek az online életben, de megelőzhetjük a szülői kirekesztettséget is, illetve felkészíthetjük a fiatal generációt a tudatos és biztonságos internethasználatra.

Fotó: 123rf

A tiltás nem megoldás!

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy tiltással próbálja korlátozni az interneten töltött időt, azonban ez csak ritkán célravezető. Közösen kell megállapodni olyan szabályokban, amelyeket később számon lehet kérni, ha pedig valamiben hibázik a gyermek, türelmesen el kell magyarázni, hogy hogyan lehetne legközelebb mindezt jobban csinálni. Fel kell ismernünk, hogy a fiatalkorúak számára az internet már nem eszköz, hanem élettér, tehát nem az a kérdés, hogy mennyi időt töltenek a virtuális térben, hanem, hogy ez alatt az idő alatt mi történik velük. A magyar társadalom 79 %-a ugyanis rendszeres internethasználó a 10-18 éves gyerekek 88 százaléka pedig rendelkezik profillal a közösségi oldalakon, amely az online zaklatás egyik legmeghatározóbb platformja. Egy internetes veszélyeket, és azok hatásait vizsgáló nemzetközi felmérés statisztikája például azt mutatja, hogy Magyarországon 10-ből 9 személy esik áldozatául az online zaklatás valamilyen formájának, legyen az bántalmazás, fizikai vagy lelki erőszak. Sajnos gyerekfejjel, de sokszor még felnőttként sem tudjuk megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket. Pedig a probléma nem maradhat megoldatlanul, hiszen annak súlyos negatív hatása lehet az áldozat lelki egészségére, kapcsolataira, teljesítményére, amely félelemhez, szorongáshoz és végső soron depresszióhoz vezethet.

Csak a letakart kamera a jó kamera?

A privát szféra megsértésének egy másik széles körben elterjedt formája a webkamerán keresztül való kukkolás, amely során a támadók kompromittáló képeket, videókat készíthetnek a gyanútlan áldozataikról. Hasonló esetről számol be a népszerű énekesnő, Wolf Kati is.

Évekkel ezelőtt már hetek óta játszott a két kislányom egy aranyos játékkal a tableten, amikor az egyik ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogy ez a gyerekeknek jópofa játék valójában egy veszélyes applikáció, mert a másik oldalon, a webkamerán keresztül figyelhetik őket. Számomra ez egy iszonyatosan rémisztő és mellbevágó élmény volt

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. uukotak

    Kati! Mindenhol figyelnek minket, sajnos. Többször kapok értesítést a PC- n, amit nem veszek figyelembe. A karbantartóm azt mondta: ha nincs rejtegetnivalód, akkor ugordd át…
    Tedd ezt vagy hívj (ismerős) hozzáértőt.
    Szeretettel (mint mindig), Baranyai György

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.