Kíváncsi mit ettek az amerikai elnökök karácsonykor?

Nixonék nem adtak nagy vacsorát, Clintonék viszont rengeteg vendéget fogadtak és terülj-terülj asztalkámmal várták a meghívottakat. 

A karácsonyi ünnepi asztalra az Egyesült Államokban nincs “általános” fogás, nem úgy például, mint hálaadáskor, amikor szinte minden családnál áfonyás pulykát és sütőtökből készült süteményt fogyasztanak. Az amerikaiak egymástól lesik el a jóféle étkek receptjeit, s ilyenkor szóba kerül az is, mit esznek a hírességek, például a híres politikusok.

George Washington (az Egyesült Államok első elnöke) óriási házában a Washington melletti Mount Vernonban annak idején óriási karácsonyi eszemiszomokat tartottak. Hagymaleves, homár, párolt hering, sült malac, dióval töltött pulyka, retekszósszal megöntözött főtt marhahús, mandulás sült zeller… és még ezek mellett is sok minden került egyszerre (!) az ünnepi asztalra. Ebédre és vacsorára egyaránt.

karacsony1

Franklin Delano Roosevelt elnök 1941-ben már igencsak sovány ünnepi vacsorát költött el, mivel az Egyesült Államok ekkor még alig mászott ki a nagy gazdasági válságból, és dúlt a második világháború is. A Fehér Ház hát igyekezett az ország háborús áldozatvállalását tükrözni a karácsonyi menüvel is; pedig az elnöknek díszvendége is volt, a brit Winston Churchill személyében. Egyszerű levest, vékony szelet pirítós kenyeret, pulykát és szószt, s hozzá köretként zöldbabot szolgáltak fel az illusztris politikusoknak.

Richard Nixonék nem adtak nagy vacsorát, a Fehér Házban csupán a család és néhány barát gyűlt össze, áfonyaszószos pulyka és sütőtök-sütemény várta őket, Clintonék viszont rengeteg vendéget fogadtak és terülj-terülj asztalkámmal várták a meghívottakat. Pulyka, homár, édes krumpli és krumplipüré, zöldbab, brokkoli, ambrózia és különféle gyümölcsök, valamint speciális arkansasi recept szerint elkészített krumplipuncs várta az ínyenceket.(Tudnivaló, hogy Bill Clinton korábban Arkansas állam kormányzója volt, így onnan megannyi receptet “mentett át” a Fehér Házba.)

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.