Kifordított világba csöppentek a sztárok

Meggyűlt a bajuk a sztároknak a házimunkával: Danics Dóra, Nagy Alexandra, Katus Attila és Curtis láthatóan nem tudta, mit is csinál, amikor porszívóhoz kellett nyúlnia vagy egy vajas kenyeret megkennie. Mentségükre legyen mondva, hogy a Fehér Bot Világnapja alkalmából mindezt bekötött szemmel kellett elvégezniük.

A sztárok is emberek, ők is szoktak porszívózni, vajas kenyeret vagy éppen limonádét készíteni, vagy ágyneműt húzni. De mi történik, ha a leghétköznapibb dolgokat egyáltalán nem hétköznapi helyzetben kell elvégezniük?

Danics Dóra, Nagy Alexandra, Katus Attila és Curtis bevállalta, hogy bekötött szemmel, pusztán látássérült segítőre hagyatkozva próbálkozik meg ezekkel az átlagosnak tűnő, mégis kihívásokat jelentő feladatokkal. A sztárok a Láthatatlan Kiállítás meghívására, a Fehér Bor Világnapja alkalmából vállalkoztak a nem mindennapi feladatra.

„A Fehér Bot Világnapjának legfontosabb feladata, hogy a látássérültekre, az ő társadalmi helyzetükre hívjuk fel a figyelmet. Sajnos sokan még mindig inkább megijednek attól, ha egy vak emberrel találkoznak az utcán, ahelyett, hogy segítenének neki. A Láthatatlan Kiállítás célja is az, hogy egy picit mindenki átérezhesse, beleélhesse magát a vak emberek életébe: hogy milyen lehet a leghétköznapibb tevékenységeket, mint a porszívózás vagy egy limonádé elkészítése, vakon megcsinálni – mondta el Balogh Anikó, a Láthatatlan Kiállítás üzletfejlesztési vezetője.

Nagy Alexandra, a Barátok közt színésznője nem először tapasztalta meg, milyen a sötétben tapogatózni, így szinte már rutinosan mozgott bekötött szemmel.

„Nem régen részt vettem egy láthatatlan főzésen, és nagyon örültem, hogy megint itt lehetek, és ezúttal újabb házimunkákat próbálhatok ki – főleg azért, mert alapvetően nem vagyok egy házias típus. Szerintem mindenben egész jól teljesítettem, de egyik sem volt egyszerű: idő és gyakorlat kell ahhoz, hogy rutinos legyen az ember, utána azonban mennek a legnehezebb dolgok is. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek egészen addig, amíg nem kerülünk például ilyen helyzetbe, ahol úgy kell megpróbálnunk csak rövid ideig létezni, ahogy ők a mindennapjaikat élik. Tényleg komoly problémákkal kell szembesülniük, és csodálatra méltóan teszik ezt, hiszen nincs olyan akadály, amit az ember ne tudna leküzdeni – mesélte Alexa.

nagy alexa

Danics Dóra számára szinte nem is lehetett volna aktuálisabb ez a kis szerepjáték, ugyanis az énekes-színésznő hamarosan vakegeret fog alakítani a színpadon.

„Egyrészről azért jöttem el, mert igenis itt kell lennem: mindenkinek meg kellene ismernie, hogy a vak emberek hogyan élnek, hogyan tudják a leghétköznapibb dolgokat elvégezni ahhoz, hogy megtapasztalják az ő életüket és esetleg segíteni tudjanak. A másik ok, hogy hamarosan egy idevágó szerepet fogok alakítani: A Shrek musical egyik vakegere leszek májusban az Arénában, és gondoltam tapogatózom előtte egy kicsit. Elképesztő koncentráltság kellett az összes mozdulathoz, mert egyetlen pillanatra sem tudtam másra figyelni, csak az éppen aktuális feladatra. Nagyon sok kérdés merült fel bennem, miközben próbáltam bekötött szemmel botorkálni. Régóta szeretnék eljutni a Láthatatlan Kiállításra is, ezek után biztosan ki fogom próbálni” – tette hozzá az énekesnő.

danics dora

Katus Attila életfilozófiája, hogy mindent meg kell tapasztalni, így egy percig sem volt számára kérdés, hogy bekötött szemmel is kipróbálja magát a házimunkában.

„Azt volt a legérdekesebb megfigyelni, mennyire lelassul a világ bekötött szemmel: míg egy kenyeret megkenni két pillanat, vakon nagyon sok időt vett igénybe, és sokszor szinte azt sem tudtam, hogy a saját kezem hol van, nemhogy a tárgyak az asztalon. Nagyon hamar éreztem, hogy a koncentrációval megterheltem az agyam, és közben nagyon elveszettnek éreztem magam. De pontosan ezért jöttem el: az ember az ismeretlentől mindig fél, én viszont szeretek minden olyan helyzetet kipróbálni, ami idegen tőlem, szeretek megtapasztalni mindent az életben” – mondta el az aerobic világbajnok.

katus attila

A népszerű rappert felesége, Csilla is elkísérte az eseményre. Bár a próbatételeket nem sikerült tökéletesen teljesíteniük, mégis hatalmas élményt jelentett számukra.

„A limondékészítés koronázatlan királya lettem” – kezdi nevetve Curtis. – „Bár az íze nem volt finom, de megcsináltam. A vajas kenyér elkészítése is okozott némi nehézséget, hiszen mintegy 10 centis margarin domb lett a kenyér egyik oldalán, mindezek ellenére felejthetetlen élményben volt részünk. Nagyon szívesen veszek részt olyan rendezvényeken, amelyeken fogyatékossággal élőkkel lehetek, illetve az ő életükbe tekinthetek be.”

curtis

Fotók: RC Media / Juhász Benjámin

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.