Katus Attila: Tartsunk rendet az életünkben!

A Fiatal Családosok Klubja és a KidsOasis által meghirdetett Egészségfalók – Együtt főzni jó! családi gasztronómiai vetélkedőjének egyik zsűritagjával, Katus Attila személyi edzővel, életmód-tanácsadóval beszélgettünk arról, miképp őrizhetjük meg minél tovább egészségünket.

– Ha fontossági sorrendet kellene felállítani, mit tartana előrébbvalónak az egészséges életmód kapcsán: a minőségi étkezést vagy a mozgást?

– A testünk olyan rendszer, ahol minden mindennel összefügg. A mozgás, az egészséges étkezés, a megfelelő folyadékbevitel, a minőségi alvás, a jó levegő, a káros szokásoktól mentes élet és a hatékony stressz-kezelés együtt jelentik az egészségünk alapját. Iskolai hasonlattal élve ezek a „főtárgyak”, a legfontosabb cölöpök, amelyekből nem kell kitűnő osztályzatot szereznünk, elég, ha egyenletesen jól teljesítünk. E sokrétű figyelem tudatosságot igényel, amihez hozzátartozik az alapvető érdeklődés és a megfelelő tervezés. Vannak, akik kiváló sportolók, de másra nem figyelnek, de lehet, hogy valaki egészségesen táplálkozik, és közben dohányzik. Egyik sem jó út, célravezetőbb, ha mindenre próbálunk kicsit odafigyelni és így megelőzni a későbbi problémákat, megőrizni az egészségünket. Pici hullámzások persze beleférnek, előfordulhat, hogy a nyáron felborul egy időre a beosztásunk, rövid ideig kevesebbet alszunk, vagy kicsit másképp táplálkozunk, de semmiképp ne engedjük el a gyeplőt hosszabb időre egyik területen sem, mert annak mindig nyoma lesz a szervezetünkben.

– Ha egy fitt, sportos embert képzelünk magunk elé, mindig arra is gondolunk, hogy bizonyára koplal, és megvonja magától a legjobb falatokat. Igaz ez?

– Érdemes fordítani a gondolkodásmódunkon, és mindig azt keresni, hogy mit tehetünk a testünkért, nem a tilalomfákat. Evidenciának tűnhet, de olyan apróságokon kell változtatnunk, hogy például egy picivel többet alszunk, vagy óránként megiszunk egy pohár vizet, és minden étkezésnél fogyasztunk zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem a tiltásokra kell fókuszálni, hanem a lehetőségek oldalról megközelíteni a kérdést. Ha az egészséges életmód „buli”, és ráadásul még társakkal is fogunk neki, egészen más eredményeket érhetünk el, mintha görcsösen, magányosan próbálkoznánk. Ha betartjuk azt az elvet, hogy 60-80%-ban olyan ételeket fogyasztunk, amelyek támogatják a céljainkat – például négyszer almát eszünk, egyszer palacsintát – már nagyon sokat tettünk az egészségünkért, és nagyban növelhetjük az energiaszintünket. Ne tiltólistákat állítsunk fel, mert az nem vezet célra, sokkal inkább az arányokra figyeljünk, ezt a szabályt követve akár 20-30 évet is nyerhetünk, ez pedig nem csekély eredmény!

– Az étkezések számát tekintve mit tart optimálisnak, különösen, hogy az amerikai konyhás otthonokban mindig hívogató a hűtőszekrény jelenléte?!

– Mindenképp három óránként érdemes enni, se többször, se kevesebbszer, ugyanis így tudjuk a vércukorszintünket és az energiaszintünket stabilan tartani, és az emésztőenzimek is ennyi idő alatt készülnek fel a következő étkezésre. A főétkezés mindenképp az ebéd legyen, a második a sorban a reggeli, nem a vacsora, és két köztes étkezést is iktassunk be. Felkelés után érdemes egy pohár vízzel indítani a napot, és fél órán belül enni is valamit, ez indítja be az anyagcserét. Az energiabevitelünk 70%-át az ebéd végéig kellene bevinnünk a szervezetünkbe, ez lenne összhangban az életritmusunkkal. Mindez persze tudatosságot igényel, azt, hogy reggel időben felkeljünk, hogy megreggelizzünk indulás előtt, esetleg már előző este végiggondoljuk, hogy mit fogunk másnap enni ebédre vagy tízóraira. Nem jó tervezés nélkül nekimenni a napoknak, és csak akkor bekapni valamit, amikor korog a gyomrunk, ilyenkor ugyanis szinte kivétel nélkül rosszul döntünk, és a szénhidrátokat választjuk. Vásárolni sem szabad éhesen menni, mert egész másképp gondolkodunk, ha éhesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Rendet kell tartani az életünkben!

– …és vajon mi a helyzet a kávéval?

Naponta maximum három kávét szabadna fogyasztani, ez még elfogadható szám, de lehet kávé nélkül is létezni. Minden addikciót érdemes minimalizálni az életünkben, de a tudomány jelen állása szerint napi három kávé még nem terheli meg extra módon a szervezetünket.

– Ha törekszünk ez egészséges ételek fogyasztására, honnan érdemes minőségi alapanyagokat beszerezni úgy, hogy közben ne kelljen túlórákat vállalnunk a munkahelyen a többletkiadások miatt?

– Mindenképpen többletmunkát és -tudást igényel mindez, fel kell kutatni azokat a helyeket, ahol megbízható minőségű, friss és lehetőleg hazai alapanyagokat tudunk beszerezni: piacokat, kereskedőket, falusi rokonságot. Ha mi magunk készítünk el esetleg drágább, de jó minőségű alapanyagokból ételeket, az általában még mindig olcsóbb, mintha kész ételeket vennénk. Munkát, odafigyelést igényel a forráshelyek feltérképezése, de ha ezen túl vagyunk, beáll szépen a rendszer, és nagyon megéri hosszútávon.

– Komoly szülői dilemma, hogy mit kezdjünk az édességgel, mennyit, milyet engedjünk fogyasztani a gyermekeinknek?

– Nehéz dolog, vannak gyerekek, akiket könnyen lehet a jó irányba fordítani, és például szívesen esznek csoki helyett gyümölcsöt, másokat le nem lehet téríteni a sült krumpli-kóla-csoki vonalról. A személyes, szülői példa ebben az esetben is nagyon fontos, és tiltás helyett itt is érdemes finoman, kreatívan belecsempészni az egészséges dolgokat a gyerekek étrendjébe. Annak idején magam is a rántott hús-sült krumpli-fehér kenyér hármassal kezdtem, aztán áttértem a rizsre, majd a zöld köretre, és szinte teljesen elhagytam a kenyeret. Sokat változhat az ember ízlése, a gyerekeknél is ezt a folyamatot érdemes erősíteni.

– Fordulnak Önhöz családok is tanácsért? Gyerekkel kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozott már?

Inkább mozgásterápiás problémákkal keresnek meg, vagy azzal egybekötött táplálkozási tanácsadásra van példa. Amit nagyon szeretek, ha valaki a gyermekével együtt jön el sportolni, ez a kettős sikerélmény szülőnek-gyereknek nagyon hasznos és fontos közös élményeket jelent.

– Az egészséges életmód kapcsán is eshetünk túlzásokba, különösen, ha irreális testkép elérésére törekszünk. Hogyan találhatjuk meg azt az egyensúlyt, ami testnek, léleknek optimális?

– Nagyon fontos olyan elérhető célt kijelölnünk, amely valóban hasznos számunkra. Sokan olyan edzésprogramokba fognak bele, amelyek nem vezetnek célra, nem jók számukra. Ez is egy szakma, érdemes annak a szabályait betartani, mert különben nem biztos, hogy azt az eredményt érjük el, amit szeretnénk. Az emberi testet persze lehetne reggeltől estig képezni, hiszen az egészséges életmód végtelen lehetőséget kínál, de az életünk nem jó, ha csak erről szól, a gyereknevelés, a munkánk, a kikapcsolódás ugyanilyen fontosak. Hasznos lehet ugyanakkor, ha például a szórakozást összekötjük a mozgással, de munkába menet, babakocsit tolva is „sportolhatunk”. Sokan vannak, akik kicsit „eltévednek” az életükben, és mindig elégedetlenek azzal, ami van, és mindig olyan dolgok után sóvárognak, ami nincs meg – ez elvezethet káros túlzásokhoz is. A gondolkodásunkat is meg kell változtassuk ahhoz, hogy az életünkben egyensúlyt, harmóniát teremthessünk.

– Akik megkeresik Önt, milyen motiváció alapján érkeznek? A hiúság a legfőbb mozgatórugó az életmódváltásnál?

– A hiúság fontos ösztönző erő, különösen a fiatalabb generációk körében, akik még nem tapasztalták meg, hogy milyen az, ha az az egészség nem teljes. Az idősebbeknél már sokkal inkább megjelenik a fájdalmas pontok regenerálásának vágya és az egészségért érzett felelősség is.

– Végezetül, az Egészségfalóknak milyen kedvenc nyári desszertet ajánlana, ami egészséges és finom is?

– Amit én nagyon szeretek, az egy gyümölcsös, zabos, joghurtos, rétegzett finomság – ebben van fehérje, gyümölcs, mégis édesség, és nem utolsó sorban könnyen, gyorsan el lehet készíteni. Nyáron nincs szükségünk csokoládéra, de egy ilyen hűtött, gyümölcsös, poharas desszert megédesítheti a forró napokat, és még bűntudatot sem kell érezzünk miatta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index