Katus Attila: egészséges élet, egészséges gondolkodás

A januári fogadalmak egy része talán már a feledés homályába merült, ám ahogy egyre inkább lekerülnek a jótékonyan takaró oversize pulóverek és kabátok, sokan kezdenek kétségbeesett, drasztikus, diétába. Katus Attila, a MOM Wellness személyi edzője az életmódváltás lelki hátteréről és kezdeti lépéseiről mesélt.

„Nem létezik egyetlen sikerrecept, rengeteg szempontot kell figyelembe venni – kezdte a sztáredző – azonban, ami mindennek az alapja az a fokozatosság és a rendszeresség: be kell iktatnunk a mindennapjainkba a testmozgást.”

Katus szerint kezdetnek már azzal is sokat javíthatunk közérzetünkön és állóképességünkön, ha a jó idő beköszöntével több aktív szabadidős programot választunk, legyen szó kutyasétáltatásról, tollasozásról, túrázásról vagy kerékpározásról.

Ha komolyabb céljaink vannak a bikiniszezonra, legalább heti 2-2 alkalommal végezzünk kardió-, és erősítő edzéseket, és ezek mennyiségét fokozatosan növeljük. A váltakozó iramú futás mindig hatásos lehet, ehhez célszerű kiegészítésül olyan gyakorlatokat választani, amelyek minél több ízületet és izomcsoportot átmozgatnak egyszerre, ilyen a testnevelés órákról ismert négyütemű fekvőtámasz, és a rúddal vagy kézisúllyal végzett guggolás, amely során az egész test dinamikusan dolgozik.

Természetesen a mozgás önmagában nem elég a látványos eredmény eléréséhez, az edző azonban elsősorban nem az étkezés, hanem a lelki egyensúly fontosságát említette.

Katus Attila

„Az életmódunk sok apró döntés következménye, ezért az életmódváltáshoz a döntési mechanizmust kell megváltoztatni. Nem csak az a döntés játszik szerepet a helytelen életmód kialakulásában, hogy sportolunk-e vagy megeszünk-e egy tábla csokit, legalább ennyire fontos az, hogy elmegyünk-e szűrővizsgálatokra, lefekszünk-e időben aludni, valamint, hogy rendezzük-e az emberi kapcsolatainkat.” – hangsúlyozta.

A lelkiállapotunk mindig hatással van arra, hogy milyen ételekhez fogunk nyúlni, a hosszútávú megoldásához tehát nem elég a tüneti kezelés és a kampányszerű fogyókúra.

„Fontos, hogy az életmódváltást ne a tiltások oldaláról közelítsük meg. Első lépésként az is lehet fogadalom, hogy ezentúl mindennap eszem gyümölcsöt, vagy több folyadékot fogyasztok. Ezek a kis lépések is rendkívül sokat számítanak, hogy elinduljunk a megfelelő úton.”

Katus Attila honlapján hamarosan egy ingyenes teszt kitöltésével azt is megtudhatjuk, hogy mi az, amiben jó úton járunk és miben érdemes még változtatnunk. Ha ehhez személyes segítségét is szeretnénk igénybevenni, akkor MOM Wellness-ben ezt is megtehetjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.