Kathleen Turner elhízásának oka az izületi gyulladás

A szebb időket is megélt színésznőnél a kilencvenes években reumás izületi gyulladást diagnosztizáltak, ami következtében nem tudott mozogni és súlyosan elhízott.

Az Oscar-díjra jelölt Kathleen Turner-nél, 1992-ben, egy év nem csillapodó fájdalom után reumás ízületi gyulladást diagnosztizáltak. Ekkorra már olyannyira elhatalmasodott rajta a betegség, hogy alig tudott menni.

Ennek hatására egyre többet ivott és az alkoholizmusba menekült. A szenvedés közel tíz évig tartott, amikor a korszerű gyógyszereknek köszönhetően tünetmentessé vált. A betegsége azonban nem múlt el nyomok nélkül, hiszen jelentős súlyfelesleget halmozott fel.

A betegség lényege, hogy a szervezet gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket érinti állandósul. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. A betegség ismeretlen eredetű, de öröklött tényezők is szerepet játszhatnak. A szervezet saját kötőszöveti utasítja el és gyulladásos reakcióval védekezik ellene. A népesség körülbelül 1%-ában jelentkezik, nőknél 2-3-szor gyakrabban, mint férfiaknál.

b7vf6gj6

A betegség rossz közérzettel, lázzal és testsúlycsökkenéssel is járhat. A gyulladásos tünetek előjöhetnek hirtelen, de lappangva is, az ízületi folyadék mennyisége is megnő. Ennek hatására az izületek akadályozva vannak a mozgásban. Később az izületek görcsös behajlított állapota állandósul. Eközben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek.

A betegséget nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve ún. citotoxikus- és immunrendszer gyengítő szerek alkalmazásával gyógyítják. A beteg maradandó elváltozásai okozta mozgási nehézségeket különböző ortopédiai segédeszközök enyhíthetik.

Kathleen Turner az 1981-es A test melege című erotikus thriller főszerepével egy csapásra híressé vált. A nyolcvanas években további emlékezetes alakításokkal jelentkezett. Az Előre a múltba című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Michael Douglas-sal A smaragd románca és A Nílus gyöngye című filmekben játszott együtt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.