Erős Antónia végleg eldobta naplóját!

Naponta legalább négyszer-ötször ellenőrzi vércukorszintjét, többé mégsem kell mindenhová magával vinnie kézzel írt vércukornaplóját a népszerű híradós műsorvezetőnek.

A Tartsd a szintet! Facebook-mozgalom védnöke, Erős Antónia néhány hete már csak az interneten keresztül rögzíti vércukor-adatait, amelyeket a kezelőorvosa így folyamatosan ellenőrizhet.

Erős Antónia évekkel ezelőtt szembesült azzal, hogy cukorbeteg. Ez nem csak az életszemléletét, de a napirendjét is alaposan megváltoztatta. Hozzá hasonlóan a betegek többségének komoly kihívást jelent a napi többszöri vércukorszint-mérés, illetve az értékek rendszeres rögzítésének, ellenőrzésének beépítése a mindennapi tennivalók közé, pedig a rendszeres mérés fontos információkat szolgáltat orvos és páciens számára egyaránt.

„Számomra az egyik fő érv az online rendszerek használata mellett az, hogy nagyon elfoglalt vagyok. Azt hiszem, leginkább az anyukák tudják átérezni a helyzetemet: két kisgyermeket nevelek, a televízióban dolgozom, és persze igyekszem aktívan segíteni cukorbeteg sorstársaimat, emellett rendszerint kevés időm maradt a vércukornapló írására. Szerencsére ma már léteznek olyan online rendszerek, amelyek segítségével egyszerűbben, élő internetkapcsolat esetén bárhonnan, bármikor, pillanatok alatt feltölthetem az aktuális adataimat egy adatbázisba. Az adatokat így könnyebb rendszerezni, áttekinteni és tendenciákat kiolvasni belőlük. Megkönnyebbülést jelent az a tudat, hogy a rendszer »túloldalán« egy hozzáértő orvos folyamatosan figyelemmel kísérheti az eredményeimet, és azonnal lépni, vagy jelezni tud, ha esetleg szükség lenne rá”– magyarázta Erős Antónia.

ut1hqm9y

A telemedicinás rendszereket a világ számos országában használják eredményesen, főleg olyan krónikus betegségek vagy különleges figyelmet igénylő esetek kapcsán, mint a különböző szívproblémák, az asztma, és persze a diabétesz. Az internetes információcsere legnagyobb előnye az, hogy a betegek rendszerezettebben követhetik nyomon vércukorszintjüket, vérnyomásukat vagy éppen szénhidrát-anyagcseréjüket, folyamatosan konzultálhatnak orvosaikkal, és állandó szakmai felügyelet alatt állnak.

„Egy a régióban egyedülálló, országos, kockázat-alapú diabétesz-szűrés néhány hete ismertetett eredményei szerint a magyar lakosság 15 százalékánál feltételezhető cukorbetegség, vagy azt megelőző állapot. A probléma tehát sokakat érint, miközben nagy részük nem is tud betegségéről. Bízom benne, hogy az online megoldások valamelyike másoknak is segítségére lesz néhány alapvető egészségügyi szabály betartásában, hiszen a rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel sokkal könnyebb és biztonságosabb együtt élni a cukorbetegséggel”– mondta a népszerű híradós.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.