Demi Lovato: miért történt a visszaesés?

Az énekesnőt többévi józanság után kórházba kellett szállítani

Demi Lovato énekesnő kórházba került a közelmúltban. A 25 éves popsztár éveken át beszélt és énekelt is a józan életről, ám a napokban jött a visszaesés: újra droghoz és italhoz nyúlt. Demi a nyilvánosság előtt is vállalta összeomlását. A kérdés, miért történik ez meg hirtelen azzal, aki egyszer már letette a szereket.

Szomorú bejelentést tett a közelmúltban Demi Lovato. A népszerű énekesnőt kórházba kellett vinni Los Angelesben, ugyanis megszegte több éve tartó józanságát. Az okot nem közölték, Demi szóvivője csak annyit mondott a médiának, hogy a sztár jól van és a családja támogatja. Ugyanakkor Demi Lovato 2018 júniusában posztolta Sober (Józan) című dalát, melynek szívszorító sorai éppen arról szólnak, hogy már nem józan többé és ezért bocsánatot kér a szüleitől.

Demi Lovato 2010-ben vonult be a rehabilitációra, hogy megküzdjön depressziójával, bulimiájával, függőségével, valamint azzal, hogy időnként vágásokat ejtett magán. 2016-ban a People magazinnak azt nyilatkozta, hogy korábban alkohollal, kokainnal és OxyContinnal élt. A WebMD-nek Romas Buivydas PhD, klinikai pszichológus, a Worcester-i Spectrum Health Systems klinikai fejlesztési alelnöke nyilatkozott a hasonló esetekről és arról, mi késztet visszaesésre olyasvalakit, aki józanságával a rajongóira is igen jó hatással volt – saját jó útra térésükben.

 Vajon mennyire gyakori a visszaesés?

Romas Buivydas szerint a pácisenek 40-60 százaléknál fordul elő, hogy egy idő után ismét a szerekhez nyúlnak. A visszaesés gyakran része a felépülésnek. Annak ellenére is megtörténhet, hogy egészségesen él az ember, mozog és beveszi a gyógyszereit. Ugyanakkor, még erősebbé is tehet egy összeomlás. Ilyenkor több időt kell a terapeutával tölteni. Gyakori, hogy éppen a szakember elhagyása után következik be. Szükség lehet detoxikálásra, de utána vissza kell térni a kezeléshez.

Mi okozhatja a visszaesést?

Sokszor a félelem válthatja ki, például éppen attól, hogy elveszítjük a kontrollt vagy a jó érzést. Okozhatja az attól való félelem, hogy elveszítünk egy munkát, a szerelmünket, a státuszunkat. A visszaesések jó részében ez a leggyakoribb: a félelem, amely aztán maga alá gyűr egy pillanatban. Vannak, akik 20 éve józan életet élnek, de vannak visszaeséseik. Lehet az ok az is, hogy látunk valakit, aki visszaesett, de elég hozzá egy kirúgás, vagy az is, hogy komoly haragra gerjedünk.

A közelgő visszaesésnek vannak ugyanakkor észlelhető jelei, ezekre érdemes odafigyelni. Egy jó terapeuta közli ezeket a páciensével, hogy tudja, hogyan viselkedjen krízishelyzetben. Egy terapeuta például megkérdezheti, mi lehetne ok az adott páciens esetében, mi válthatná ki azt, hogy ellenállhatatlan kísértést érezzen az alkohol vagy a bármilyen kábító szer használatára. A terapeuta segítségül hívása mindig jó gondolat, ám ha ő nem elérhető éppen, fontos, hogy legyen ember a környezetünkben, akit felhívhatunk, akivel találkozhatunk és kiönthetjük neki a lelkünket. Krízis esetén a páciens nehezen tudja tisztán átgondolni, mi a teendő. Természetesen személyfüggő, hogy kinél mi ad okot a visszaesésre.

Demi Lovato esete – ahogyan a hosszú ideig tartó józansága is – ugyancsak erőt adhat másoknak, épp ahhoz, hogy ne essenek vissza. Az ilyen történések sokkal emberibbé tesznek egy sztárt. A helyzet ahhoz hasonlítható, mint hogy minden betegségnek lehet visszaesős időszaka. Ahogy egy ráknál visszajöhet a betegség, úgy a függőségeknél is ez a helyzet – mondta el dr. Romas Buivydas.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php