Csak ketten gyógyultak ki az AIDS-ből Freddie Mercury halála óta – 1. rész

A koronavírus előtt az AIDS – szerzett immunhiányos tünetegyüttes – terjedése tartotta lázban a világot. A vírussal 1981-es azonosítása óta mintegy 80 millióan fertőződtek meg, és mintegy 40 millióan belehaltak a betegségbe.

Az elsősorban nemi úton terjedő fertőzés leghíresebb áldozatai közé tartozik Freddie Mercury, a Queen frontembere, aki 19 évvel ezelőtt vesztette életét.

Freddie Mercury kivételes tehetségű zeneszerző és koncertzenész, a Queen zenekar frontembere volt. Bár a halála pillanatáig titkolta a betegségét és szexuális irányultságát, mégis a világ egyik leghíresebb zenei előadója volt – emellett az AIDS talán leghíresebb áldozata.

A Queen énekesénél 1987 áprilisában diagnosztizálták az AIDS-et, ezután jelentősen csökkentette nyilvános fellépéseinek számát. 1989-ben már jól látszottak rajta a betegség tünetei, látványosan lefogyott, ezért a brit és az amerikai bulvársajtó gyakran találgatta titokzatos betegségét. Ugyanakkor folyamatosan dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, aminek eredményeként a zenekar 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkezett.

Fotó: 123rf.com

Freddie Mercury 1991 őszén már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai utolsó dalait, hogy tudta: azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

Mercury 1991. november 23-án közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS-es, amire fotósok és operatőrök százai gyűltek össze kensingtoni háza előtt. A következő napon a rocktörténet egyik legszínesebb egyénisége 45 éves korában távozott az élők sorából.

A 20. század legdurvább szexuális úton terjedő betegsége

Az AIDS az 1980-as évek elején kezdte szedni áldozatait Kalifornia nagyvárosaiban. Az orvosok rejtélyes esetekre figyeltek fel a fiatal homoszexuális férfiak között, akik olyan egyszerű betegségekbe haltak bele, amelyeket egészséges immunrendszerrel valószínűleg észre sem vettek volna.

1981-re kiderült, hogy egy vírus pusztítja az immunrendszerüket, emiatt védtelenné válnak, és a legbanálisabb betegségekbe is belehalnak. Ezt a fertőzést nevezte el az orvostudomány HIV-nek, az ebből kialakuló betegséget pedig AIDS-nek.

Döbbenetes adatokkal állunk szemben: 1981 óta csaknem 80 millió embert fertőzött meg HIV vírussal, közülük mintegy 40 millióan meghaltak, és ma 36 millió vírushordozó él a világon. Az Európában újonnan diagnosztizált HIV-hordozók 74 százaléka szexuális úton fertőződött meg, de csupán hat százalékuk intravénás droghasználat útján, egy százalékuk pedig anyai átvitellel.

Csodával határos gyógyulások

Továbbra sincs teljes gyógyulást garantáló ellenszer az AIDS-cel szemben, de bizonyos antiretrovirális gyógyszerekkel akár évtizedekig együtt lehet élni a betegséggel. Rendkívüli gyógyulások azért, ha nem is gyakran, de előfordulnak. BBC online kiadása idén márciusban számolt be arról, hogy egy 42 éves londoni férfi, Adam Castillejo meggyógyult a HIV-fertőzésből.

Castillejo felhagyott a betegségére szedett antiretrovirális gyógyszerrel, ennek ellenére már több mint 35 hónapja vírusmentes. A The Lancet HIV című orvosi szaklap azonban felhívta a figyelmet, hogy a férfi betegsége nem a gyógyszer hatására múlt el, hanem a daganatos betegségére kapott őssejtterápia gyógyította meg.

Valószínű, hogy a férfi őssejtdonorjai egy ritka génvariánssal rendelkeznek, amelyek megvédik őket – és most már Castillejót is – a HIV-fertőzéstől.

Forrás: Hirado


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.