BB Évi – Egy tragikus sors a pszichiátria árnyékában

A valamikori valóságshow-győztes, BB Évi sorsának alakulásáról rendszeresen olvashatunk híreket.

Ezek azonban nem hagyományos sztárpletykák: a híradásokból tragikus sors rajzolódik ki, amelyek a magánéleti problémák megjelenésétől a rendszeres pszichiátriai kezeléseken át odáig vezetnek, hogy a legújabb hírek szerint Évit véglegesen a pszichiátriára zárják. Vajon a lány leépülése a pszichiátriai kezelések ellenére történt – vagy éppen azok miatt?
Nem könnyű persze egy ember sorsát megítélni a sajtóhírekből, és talán nem is bölcs dolog ezt tenni. BB Évi életútjával kapcsolatban mindenesetre könnyen alakulhat ki az az elképzelés az olvasóban, hogy bár az orvosok mindent megtettek érte, végső soron nem rajtuk múlott; talán „nem fogta a terápia”. Ám a pszichiátriai kezelések hatékonyságával kapcsolatban az utóbbi években egyre több kétely merül fel, nem csupán társadalmi, de szakmai körökben is – ami sok szempontból magyarázatot adhat a BB Évivel történtekre is.

Azon túl, hogy több vezető magyar pszichiáter is elismerte már a manapság használatos pszichiátriai kezelések végső soron eredménytelen mivoltát, a Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozatának 2011 szeptemberi állásfoglalása is beszédesen fogalmaz: A tudomány jelen állásában nem rendelkezünk a pszichiátriában olyan vizsgálati eszközzel, amelynek segítségével pszichiátriai diagnózist meg lehetne állapítani, mint például vérnyomásméréssel a hipertóniát [magas vérnyomást], vagy a vércukor mérésével a cukorbetegséget.”

A magyar pszichiátria egyik nagy alakja, a nemrégiben elhunyt Dr. Buda Béla szintén kritikusan fogalmazott: „az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. … Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [nem érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.”

Fotolia_10656481_Subscription_XL

Hogy manapság egyre több emberi problémát bélyegeznek mentális betegségnek, amelyekre azután gyógyszert lehet felírni, ugyancsak egyre szélesebb körben kap nyilvánosságot. A szükségesnél kevésbé ismert tény viszont, hogy ezek a – Magyarországon is széles körben használt – pszichiátriai szerek milyen riasztó mellékhatások egész sorát okozhatják. Ide tartozik a látászavar, szívproblémák, izomfájdalmak, szorongás, idegesség, a vérkép rendellenességei, homályos vagy kettős látás, összefolyó beszéd, érzelmi érzéketlenség, kontrollálhatatlan végtagmozgások, és még nagyon hosszan lehet folytatni a sort – miközben ezek a tudatmódosító szerek nem kezelik az egyén lelki gyötrelmének valódi okát. Mindennek a tetejébe mostanáig 22 olyan hivatalos hatósági figyelmeztetés látott napvilágot nemzetközileg, amelyek a pszichiátriai szerek erőszakot, mániát, ellenséges viselkedést, agressziót, pszichózist, öngyilkossági késztetést és más erőszakos reakciókat kiváltó hatásaira figyelmeztetnek.

A bulvárhíreket szívesen olvasó közönség megtudhatta, hogy Évi az évek során egyre zavartabb, majd agresszív lett, lopott, inni kezdett, míg végül már önmagát sem tudta ellátni, így gondnokság alá került. Mindezek a megnyilvánulások az újra és újra visszatérő pszichiátriai kezelések után alakultak ki BB Évinél.

Az egyén saját felelősségét persze ilyen esetben sosem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ám BB Évi nem az első és egyetlen, akinek élete a pszichiátriai kezelések mellett tönkrement – nemzetközi adatok szerint a pszichiátriai szerek évente mintegy 42 ezer ember halálát okozzák. A fentiek fényében ki-ki döntse hát el, mit gondol a lány tragikus sorsának hátterében meghúzódó okokról. Rajta talán mindez már nem sokat segít, de megfelelő következtetések levonásával a hasonló esetek még elkerülhetőek lehetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.