Az igazság Bruce Lee halála mögött – agyödémában halt meg

Bruce Lee a maga idejében legenda volt, de a halálát övező ellentmondások és rejtélyek majdnem akkorák, mint az életét övezők! Korai halála váratlanul érte rajongóit és a filmipart egyaránt. A Bruce Lee halálát övező tényeket pletykák és legendák övezték és sokan máig különböző összeesküvés elméleteket is gyártottak korai halála kapcsán.

Hivatalos megerősítések szerint Bruce Lee agyödémában halt meg, ez az agy körüli felesleges folyadékot jelenti, ami nyomást gyakorol az agyra. A tüneteket halála előtt 2 hónappal korábban is tapasztalta, de az orvosok gyógyszerekkel kordában tartották az állapotát. A halálát okozó agyi ödéma a fejfájásra szedett fájdalomcsillapító miatt alakult ki.

Bruce Lee

Fotó: 123rf.com

Hogyan halt meg Bruce Lee valójában?

Bruce Lee rendkívül fitt, egészséges harcművész volt, amikor élete fénykorában hirtelen meghalt. Halálának megdöbbentően hirtelen volta miatt a családja, a barátai és a rajongói is hitetlenkedtek, hogy ilyen hamar elment.

Szélsőséges edzésprogramja miatt fittebb és erősebb volt, mint sok más korabeli férfi, és sok más harcművész nem tudta tartani a lépést edzésprogramjával, valamint az ő odaadásával és fegyelmével. Emiatt a Bruce Lee-t körülvevő emberek nem tudták elhinni az 1973. július 20-án bekövetkezett halálának okáról szóló hivatalos jelentést.

Bruce Lee producere, Raymond Chow jelen volt Bruce Lee halálakor, és a jelentések szerint azt állította, hogy Bruce egy korábban aznap délután bevett fájdalomcsillapítóra adott allergiás reakció miatt halt meg.

Raymond Chow állítása nem volt teljesen pontos, de a gyógyszer valóban szerepet játszott Bruce halálában. A halottkém elrendelte Bruce boncolását, mivel a testén nem volt külső bizonyíték arra, hogy mi okozta halálát.

A boncolás és a levett mintákon végzett vizsgálatok után a halottkém Bruce Lee halálát “baleset okozta halálnak” minősítette. Ez a halálok azt jelenti, hogy az illető önként vállalt kockázatot, ami a halálához vezetett.

Az orvosi magyarázat szerint a Bruce által szedett Equagesic nevű fájdalomcsillapító agyödémát okozott, ami az agy megduzzadását jelenti. A fájdalomcsillapító egy standard gyógyszer, amelyről nem volt ismert, hogy más, a gyógyszert szedő embereknél hasonló mellékhatásai lennének.

Ez a tény és Bruce Lee csúcsformában lévő fizikai állapota miatt sokan képtelenek voltak elhinni, hogy egy olyan egyszerű cselekedet, mint a fejfájásra szedett fájdalomcsillapító ilyen pusztító következményekkel járt.

Bruce Lee

Fotó: 123rf.com

Mi történt Bruce Lee-vel halála előtt?

Sok rajongó nem tudja, hogy Bruce tíz héttel halála előtt kórházba került, amikor elájult a legutóbbi filmje, az Enter The Dragon párbeszédek felvétele közben. Ez a korábbi egészségügyi „incidens” – amit Bruce átélt, amikor összeesett – figyelmeztető jel volt, hogy a harcművész színésznél nincs minden rendben.

Tíz héttel a május 10-én bekövetkezett halála előtt Lee besétált egy kis szinkronszobába, hogy újra felvegye a párbeszédeket az Enter the Dragonhoz. A mérnökök kikapcsolták a légkondicionálót, hogy annak zaja ne rontsa a hangsávot. Körülbelül 30 perc után ebben a szauna-szerű helyiségben Lee elájult és görcsölni kezdett. Kórházba szállították, és majdnem belehalt az agyi ödémába. Ez idő alatt rendkívül fájdalmas fejfájásoktól és rohamoktól szenvedett, és az orvosok agyi ödémát diagnosztizáltak. Ez az agyat körülvevő folyadéktöbbletből adódik, ami fejfájást, agyduzzanatot és rohamokat okoz.

Az orvosok sikeresen kezelték Bruce-t mannitollal, és az állapota annyira javult, hogy néhány nappal később hazaengedték a kórházból. Ez az eset 1973. május 10-én történt, 2 hónappal a halála előtt. Ez az állapot életveszélyes lehetett, és arra utalt, hogy Bruce-nak lehetett valamilyen alapbetegsége, amelyet halála napján a fájdalomcsillapító szedése váltott ki.

Bruce Lee halála napján éppen legújabb filmjének bemutatóján dolgozott, és reggel találkozott producerével, Raymond Chow-val. Raymond Chow arról számolt be, hogy Bruce lelkes és energikus volt a találkozójuk alatt, és nem mutatta a betegség jeleit a találkozójuk során.

A reggeli megbeszélések után Bruce barátja és kollégája, Betty Ting Pei lakására ment. Néhány órát kettesben töltöttek a lakásban, és azt tervezték, hogy később Raymond Chow-val vacsoráznak, hogy véglegesítsék egy új filmszerződés részleteit. Bruce fejfájásra kezdett panaszkodni, és nem érezte jól magát ezért Betty Equagesicet adott neki a fejfájására, majd elment lefeküdni.

Néhány órával később Betty próbálta felébreszteni, de nem tudta azért felhívta Raymond Chow-t, Bruce producerét, aki átment hozzájuk, és megpróbálta ő is felébreszteni a küzdősportok nagymesterét.

Miután egyikőjük sem járt sikerrel, hívtak egy orvost, aki további 10 percig próbálkozott, hogy Bruce-t magához térítse, de végül mentőt hívtak, hogy kórházba szállíttassák. Bár a kórház a közelben volt nem jutottak el oda időben, ugyanis Bruce-t a mentő megérkezésekor már halottnak nyilvánították.

Bruce Lee csupán 32 éves volt korai halálakor.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.