8 híresség, aki halláskárosodás miatt szenvedett

Sikereikről ismerjük őket, s nem is gondolnánk, hogy komoly hátránnyal indultak az életben, vagy később alakult ki problémájuk. Íme azok a sztárok és hírességek, akik halláskárosodás miatt kezelésre szorultak.

Aligha hinnénk, hogy a filmvásznon szereplő sztárok és világszerte ismert hírességek is küzdhetnek olyan egészségügyi gonddal, amely miatt kezelést kapnak. Pedig vannak szép számmal. Közülük emelünk most ki néhányat.

1. Whoopi Goldberg: a számos díjat nyert hollywoodi színésznő két hallókészüléket visel. Whoopi Goldberg az éveken át hangosan hallgatott zenét okolja halláskárosodásáért. Az alacsony magasságú hangokkal vannak gondjai, ami kevésbé gyakori, mint a magas frekvenciás halláskárosodás.

Fotó: 123rf.com

Sok, alacsony frekvenciájú hangokat nem halló embernek a mély férfihangokkal akad gondja, illetve az „a” és „e” hangokkal – olyan érzés számukra, mintha víz alatt lennének. Ennek ellenére a legtöbben különösebb gond nélkül követni tudnak normál beszélgetéseket.

2. Rob Lowe: a tévésztár egyik fülére gyermekkora óta süket. Lowe szerint a legvalószínűbb, hogy a nem diagnosztizált mumpsz váltotta ki halláskárosodását, mely vírusos fertőzés és ritka esetekben hallásproblémákhoz vezethet. A sztár azonban keveset gondol erre – egyetlen fájdalma, hogy sztereóban nem hall dolgokat, ami gazdagabb élményt nyújtana számára.

3. Bill Clinton: a korábbi amerikai elnök élete nagy részében magas frekvenciás hallásvesztéssel küzdött, ezért nehezebben hallja a nők és a gyerekek hangját. A beszélgetéseket sem olyan egyszerű megértenie, mert a magas frekvenciájú hangok közé tartozik az „s” az „f” és a „h” is, amelyek a szavaknak értelmet adnak. 51 évesen Clintont két hallókészülékkel látták el.

4. Halle Berry: az 1990-es évek elején a színésznőt akkori barátja úgy megütötte, hogy kilyukasztotta a bal dobhártyáját. Erre a fülére Berry hallása 80 százalékát elveszítette. Az egyetlen afro-amerikai Oscar-nyertes színésznő gyermekkorában is azt látta, hogy az anyját veri a párja. A halláskárosodást elszenvedett Halle Berry manapság aktívan támogatja a családon belüli erőszak megelőzését és az intervenciós csoportokat.

Fotó: 123rf.com

5. Stephen Colbert: a szatíra-író, aki egyben a The Late Show műsorvezetője, jobb fülére süket. A sztár korábban elárulta, gyermekként műtéten esett át, melynek célja egy tumor eltávolítása volt. Egykor tengerbiológus karrierre vágyott, fülsérülése okán azonban nem búvárkodhatott: nem tudja kiegyensúlyozni a nyomást a fülekben a víz alatt.

6. Will.i.am: a Grammy-díjas híresség évekig fülzúgással élt, mely állandó sípolást vagy csengést okozott a fülében. Mint mondta, valószínű, hogy akár Whoopi Goldbergnél, ennek oka az éveken át hangosan hallgatott zene. Miután tesztelte a fülét, Will.i.am orvosa megállapította: a most 45 éves sztár hallása egy sokkal idősebb emberére hasonlít.

7. Millie Bobby Brown: az angol tinédzser sztár már úgy született, hogy az egyik fülére részlegesen süket volt, később azonban fokozatosan teljesen megsüketült rá. Színészkedés közben előfordul vele, hogy nem hallja a rendező utasítását, ha az nem elég hangos. Halláskárosodása ellenére azonban a fiatal sztár nemrég énekelni is elkezdett.

8. Millicent Simmonds: a szintén tizenéves színésznő gyermekként veszítette el hallását gyógyszer-túladagolás következtében. A cochleáris implantátum ad némi hangot a számára, de a sztár leginkább jelbeszéddel kommunikál. Egy süket karaktert alakított a csaknem teljesen néma Hang nélkül című filmben. Millicent abban bízik, az ő sikere bizonyíték arra, hogy a halláskárosodás ezen a pályán sem akadály.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.