10 sztár, aki bipoláris zavar miatt szenvedett

Életen át tartó probléma

Mariah Carey-től Bebe Rexhán át Kurt Cobain-ig számos híresség küzd vagy küzdött bipoláris zavarral. Mindenki másképp éli meg és igyekszik együttélni vele. De volt olyan is, aki belehalt.

A bipoláris zavar vagy mániás depresszió valóságos érzelmi hullámvasútra helyezi azt, aki ebben a pszichiátriai betegségben szenved. Az egyén hangulatára és érzékelésére van hatással.

Sajnos, számos sztár küzd vele, ki így, ki úgy, de előfordult olyan is, aki nem élte túl valamelyik depressziós időszakát. Lássuk, kikről van szó?

1. Mariah Carey: a listavezető énekesnőt 2001-ben diagnosztizálták bipoláris zavarral. Éveken át élt, ahogy fogalmazott, „tagadásban és elszigeteltségben”. Kezelést azután kért, hogy egy sor szakmai és magánéletben bekövetkezett problémán volt túl.

Fotó: 123rf.com

2. Carrie Fisher: a Star Wars-beli Leia hercegnő alakítója sajnos 2016-ban elhunyt szívroham következtében. Carrie 24 évesen kapta meg bipoláris zavar-diagnózisát, egy csaknem halálos drogtúladagolás után.

3. Bebe Rexha: a Grammy-díjra jelölt 30 éves énekesnő a Twitteren jelentette be, hogy bipoláris zavarral diagnosztizálták. Ettől meg is könnyebbült, mint írta, nem fog többé szégyenkezni.

4. Mel Gibson: a népszerű sztár 2008-ban, egy dokumentumfilmjében árulta el betegségét. Akcióhősként lett ismert, majd belevetette magát a rendezésbe és producerkedésbe is. A díjnyertes színészt 1985-ben a legszexisebb férfivá választották, ám többször is ittas vezetésen kapták, 2012-ben pedig nem kért fellebbezést, amikor családon belüli bántalmazás miatt vádolták.

5. Demi Lovato: az énekesnőként és színésznőként is tevékenykedő sztár Camp Rock-beli szerepét és egy TV-sorozatban való felbukkanását követően jelentkezett egy klinikára függőség és önbántalmazás miatt, 2010-ben. Ekkor tudta meg, hogy bipoláris zavarban szenved. Dokumentumfilm is készült róla két évvel később.

6. Russell Brand: a stand-up komédiából komoly színésszé vált Russell már fiatalon megkapta diagnózisát. Többször elveszített munkát, Katy Perryvel való házassága pedig kevesebb mint 2 évig tartott. A sztár 2017-ben írt először részletesen életrajzában arról, hogy bipoláris zavarral küzd.

Fotó: 123rf.com

7. Catherine Zeta-Jones: a díjnyertes walesi színésznő 2000-ben lett Michael Douglas felesége, akinek rákos betegsége miatt komoly stresszt élt át, ami végül depresszióhoz és bipoláris zavarhoz vezetett.

8. Sinead O’Connor: az ír énekesnő és zeneszerző 1990-ben vált ismertté, s 1992-es előadása széleskörben kritikákat váltott ki. 2007-ben tudta meg, hogy bipoláris zavartól szenved. Tíz évvel később videót is megosztott másokkal arról, hogy mentális betegséggel küzd.

9. Jean-Claude Van Damme: a belga akciófilm-sztár gyerekként karatézni tanult, színészként 1988-ban lett híres. 10 évvel később derült ki bipoláris zavara. 2011-ben már beszélt arról, hogy gyógyszert szed hangulatingadozásai miatt, amelyek már gyermekkora óta gyötrik.

Fotó: 123rf.com

10. Kurt Cobain: a Nirvana zenekar társalapítója szintén gyermek volt, amikor figyelemhiányos rendellenességgel diagnosztizálták, majd később bipoláris zavarral, de nem kezeltette magát. Sikerei ellenére Cobain depresszióval küzdött és 1994-ben, mindössze 27 évesen öngyilkosságot követett el.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.