Zsírral az infarktus ellen

Napjainkban nagy zűrzavar a zsírsavak infarktus-megelőző hatásával kapcsolatban. Nemrég végzett tanulmányok megkérdőjelezték a telített zsírsavak csökkentésének és a telítetlenek növelésének fontosságát.

A British Journal of Nutrition egyik cikkében a Wageningen Egyetem kutatói meghatározták a legkedvezőbb beviteli mértékeket. A szívinfarktus megelőzéséhez az alábbi mennyiségek a legkedvezőbbek: kevés telített és transzzsírsav; a nők számára minimum 10 gramm, a férfiak számára pedig 15 gramm többszörösen telítetlen zsírsav; bizonyos halolajokból pedig legalább 250 mg szükséges naponta.

2010-ben egy cikk nyomán rengeteg félreértés keletkezett a zsírsavak és a szívinfarktus kockázata témakörben. Az elemzés nem talált közöttük kapcsolatot, pedig az étrendi tanácsokról szóló publikációk mindig azt erősítették, hogy a telített zsírsavak túlzott fogyasztása ehhez a betegséghez vezet.

%2525C3%2525A9tel1

Az összefüggés hiányát az okozhatta, hogy a telített zsírsav bevitelét mindössze egyszer mérték meg, a kapcsolat kimutatásához pedig legalább 22 napig kell folytatni a vizsgálatot, hogy megbízható becsléseket lehessen adni. A negatív eredményre rácáfolnak az elmúlt 40 év ellenőrzött diétás kísérletei, ahol a telített zsírsavakat többszörösen telítetlenekre cserélték. Kimutatták, hogy a csere révén csökkent a vér rossz koleszterin szintje és a szívinfarktus kockázata is.

Javaslatok

A Wagenigen kutatóinak tanulmánya étrendi javaslatot tartalmaz, mely szerint a lehető legkevesebb legyen az ételek transzzsír-tartalma, a telített zsírsavak terén is mértékletességre szólítanak fel. Az EPA és DHA halolajokból napi minimum 250 mg javasolt. A szívinfarktus elkerülése érdekében a tápláléknak több növényi és kevesebb állati eredetű alapanyagot kellene tartalmaznia. Vagyis telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajakat, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldféléket, gyümölcsöket, valamint legalább egyszer egy héten halat is.

h%2525C3%2525BAs4804

Zsírsavak

A telített zsírsavak a húsokban és tejtermékekben találhatók. A transzzsírok szinte teljesen eltűntek a hollandok étrendjéből, kisebb mennyiségben fordulnak csak elő húskészítményekben, tejtermékekben, süteményekben és kekszekben. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak forrásai a növényi olajak, mint például az oliva, vagy a szója. Az EPA és DHA nevű halolajak főként a heringben, makrélában és lazacban találhatók meg. Az alfa-linolénsav a szójaolajban és a repceolajban fordul elő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.