Visszér – Még a nyár előtt kezeltesd!

Közeleg a nyár, a jó idő és egyben a lengébb ruhák ideje. Lassan előkerülnek a rövid nadrágok és a szoknyák, így a lábak fedetlenek maradnak. Azok, akik visszértágulatokkal küzdenek, gyakran még a legnagyobb melegben is hosszú szárú ruhákat hordanak, hogy ne lehessen látni a kacskaringós, kidudorodó ereket.

A nyár duplán rossz a visszértágulatokkal küzdőknek

Azok, akik visszértágulatokkal küzdenek, gyakran nem kérnek orvosi segítséget, és megbékélnek az állapotukkal. Ahogy közeledik a nyár, úgy egyre többen félelemmel tekintenek előre, hiszen a forró hónapokat sokszor duplán megszenvedik. Egyrészt nem mernek olyan ruhákban mutatkozni, melyekből szabadon kilátszik a lábuk, mivel szégyenlik a kidudorodó kékes-zöld ereiket. Másrészt a nyári melegben felerősödnek a visszeres panaszok, így gyakrabban panaszkodnak nehézláb érzésre, végtag fájdalomra. Ekkor ugyanis az erek még inkább kitágulnak, a véráramlás lelassul. Ez nem csak kellemetlen érzéssel jár, de ilyenkor megnő a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye is.

Szerencsére az állapot sikeresen kezelhető, és ma már igen modern terápiás lehetőségek közül lehet választani. Az orvosok azonban figyelmeztetnek, hogy nem minden időszak alkalmas arra, hogy kezeltessük a problémát. Azt tanácsolják, lehetőleg a hidegebb évszakokban végeztesse el a visszérműtétet, ám még a tavasz is remek alkalom hozzá. Ennek oka az, hogy a legtöbb eljárásnál a beavatkozást követően rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát kell hordani, ami nyáron igen kellemetlen.

Milyen lehetőségek vannak?

“Napjainkban több módszer közül is lehet választani, így az orvos a páciens számára a legideálisabbat ajánlhatja. Hogy milyen módszerre van szükség, az elsősorban a visszértágulatok állapotától függ. Enyhébb esetben elegendő lehet a szkleroterápia, súlyosabb esetben lézeres, radiofrekvenciás visszér műtét, valamint a ragasztásos technika jöhet számításba.  Szerencsére ezek a korszerű beavatkozások nem járnak altatással, vágással, hosszú felépülési idővel. Kiegészítő terápiaként életmódváltás, rendszeres testmozgás vénás értorna, kompressziós terápia, visszérkrémek ajánlottak (ez utóbbiak tünetei kezelésre szolgálnak)” – mondja dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze.

A korszerű visszérműtétek nyáron is elvégezhetők.

Ide tartoznak a rádiófrekvenciás, lézeres és ragasztásos visszérműtek. Ezeknél az eljárásoknál nincs szükség vágásra, altatásra, vagy gerinc érzéstelenítésre. A páciens műtét után 1-1.5 óra múlva hazamehet. A legkorszerűbb eljárásnak a ragasztásos visszérműtét számít. Ekkor egy speciális anyagot az n-butil cianoakrilátot egy katéter segítségével a vénába juttatnak. Enyhe nyomás után a ragasztó megköt és teljes hosszában elzárja az adott eret (a kitágult oldalágak általában spontán visszahúzódnak). Az eljárás gyors, fájdalommentes, a páciens utána munkába is állhat és folytathatja mindennapi tevékenységét, ráadásul kompressziós harisnyára, rugalmas pólyára sincs szükség, így a legmelegebb időszakban is elvégezhető.

Támad a visszeresség – Ez az eredménye az egy éves mozgáshiánynak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.