Vérnyomást mérni tudni kell – 10 aranyszabály

A vérnyomásmérés helyes technikájának ismerete nélkül hibás értékeket kaphatunk, mellyel nem csak magunkat csapjuk be, hanem akár a kezelésünket is rossz irányba terelhetjük.

Mikor és milyen gyakran ellenőrizzük a vérnyomásunkat?

A vérnyomásmérés időpontja és gyakorisága alapvetően rajtunk múlik. Érdemes azonban kikérni a kezelőorvos tanácsát is arról, hogy a terápiás döntések meghozatalában mely napszakokban és milyen gyakorisággal mért eredmények bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

Általánosságban elmondható, hogy jó, ha a sűrűn mérünk és így a rendszeres mérés bekerül a mindennapi rutinunkba. Ha heti egyszer, vagy annál ritkábban ellenőrizzük a vérnyomásunkat, akkor fennáll annak a veszélye, hogy teljesen megfeledkezünk róla.

Érdemes mindig ugyanabban az időpontban mérni, hogy az egyes értékeket lehessen mihez hasonlítani. Különbségek lehetnek a munkanapokon és szabadnapokon mért eredmények között is, így hétvégén se feledkezzünk meg a vérnyomásmérésről.

Melyik karon mérjük?

A jobb és a bal karon végzett mérések eltérő vérnyomásértékeket eredményezhetnek. Első alkalommal érdemes ezért mindkét karon kipróbálni, és amelyik karunkon nagyobb értéket kapunk, használjuk azt a jövőben a mérések elvégzéséhez.

5ce3f6xi3

Mi a helyes vérnyomásmérés technikája?

1. A mérés előtti 30 percben ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk.

2. A mérést nyugalomban, több perces pihenés után végezzük el.

3. Lehetőleg a felkarunkon mérjünk.

4. Rövid ujjú felsőben, vagy a hosszú ujjú inget kigombolva, lazán feltűrve végezzük el a mérést.

5. Üljünk le egy asztal mellé, karunkat helyezzük az asztalra és lazítsuk el. A hátunkat támasszuk meg, lábainkat ne keresztezzük.

6. Megfelelő méretű mandzsettát használjunk (a nem megfelelő méret téves értéket eredményez).

7. A vérnyomásmérő leeresztett mandzsettáját a karon húzzuk szorosra, de ne túlságosan szorosra (két ujj még beférjen a mandzsetta és a kar közé).

8. A vérnyomásmérő mandzsettáját helyezzük a szív magasságába.

9. Mérés közben ne mozogjunk és ne beszéljünk.

10. Ha rendszeresen magasabb az első mérés eredménye, akkor érdemes megismételni a mérést 1-2 perc múlva és ennek az eredményét feljegyezni.

 

Mit tegyünk a mért értékekkel?

A mért értékeket jegyezzük fel egy vérnyomásnaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, idegeskedés, stb.), az esetleges panaszokat.

A mért vérnyomásértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes mérési naplóban. A vérnyomásnaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.