Vérlemezkék őssejtekből

A Kiotói Egyetem munkatársai első ízben állítottak elő vérlemezkéket felnőtt szervezetből származó őssejtekből.

A laboratóriumi körülmények között őssejtekből létrehozott vérlemezkék kísérleti egerekbe juttatva a normál vérlemezkékhez hasonlóan viselkedtek. A Dr. Koji Eto, professzor vezette munkacsoport a következőkben az emberi szervezetben való működést tervezi vizsgálni.

Az érett sejtekből speciális kezelés útján nyert őssejteket 2006 óta alkalmazzák. A módszer megoldani látszott az őssejt-technológia során felmerülő etikai aggályokat, ugyanis ahhoz nem kell embriót feláldozni – mely az őssejtek természetes forrása. A korlátot azonban az jelentette, hogy az érett sejtekből nyert sejtek életideje a szokványosnál rövidebb, a japán kutatóknak ezt a problémát kellett áthidalniuk.

0akv4g4y4

Speciális genetikai manipuláció segítségével a halhatatlanná tett megakariocitákban (melyek a vérlemezkéket alakítják ki) sikerült elérni, hogy két, az öregedés gátlásában szerepet játszó gén igen magas szinten működjön. Az élő szervezetben ezután ezek a gének már kikapcsolt állapotban voltak jelen. A módszer forradalmasíthatja a hematológiai kezeléseket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.