Új intézmény alakult az egészségben töltött évek növelésére

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (NKL) a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével. Az NKL célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen.

Az Semmelweis Egyetem közleménye szerint a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorcium 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, az NKL szakmai vezetője Merkely Béla, az SE rektora.

A konzorcium a tagok kutatás-fejlesztési, szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy 2026 februárjáig az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok – mint fogalmaztak – “forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki”.

vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomásmérő

Fotó: 123rf.com

A projekt három kutatási pillére alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, növelje a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát is, a többi között új egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kidolgozásával.

Az SE kitért rá, hogy a projekt klinikai-epidemiológiai pillérének célja feltérképezni a koronavírus-fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással. Az innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési pillér keretében egyebek mellett meglévő gyógyszerek “újrapozícionálását” végzik majd.

Az orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése elnevezésű pillér célja pedig új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása.

Olvasd el ezt is!

STOP a szívbetegségeknek: kardiovaszkuláris rizikóbecslés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.