Szívünknek mediterrán étrend!

Újabb kutatás talált bizonyítékot arra, hogy a mediterrán típusú étrend jót tesz a szívnek.

A kutatás kimutatta, hogy az avokádóban, olívaolajban és a diófélékben lévő telítetlen zsírok növelik a szervezet inzulinfelhasználási képességét. A csökkent inzulinfelhasználás cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami a szívbetegség egyik kockázati tényezőjének számít.

Az Amerikai Szív Társaság Orlandóban megrendezett éves konferenciáján bemutatott kutatás során a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói Dr. Meghana Gadgil belgyógyász vezetésével azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol három különféle étrend a 164 enyhe magas vérnyomásban szenvedő, de nem cukorbeteg kísérleti alany inzulinszintjére és vércukorszintjére. Az egyik étrend szénhidrátban, a másik fehérjében, a harmadik pedig telítetlen zsírokban volt gazdag. A résztvevők hathetenként váltogatták az étrendeket, és közöttük 2-4 hét szünetet tartottak. Az inzulin és a vércukor szintjét vérvizsgálattal ellenőrizték.

shutterstock_555786914802

Az eredmények azt mutatták, hogy a telítetlen zsírokban gazdag étrend jelentősen nagyobb mértékben javította az inzulinfelhasználást, mint a szénhidrátban gazdag étrend. Ráadásul ez a jótékony hatás akkor is érvényesült, ha az alanyok testsúlya nem csökkent. A kutatók szerint kísérletük azt bizonyítja, hogy az étrendi változtatások javíthatják a szív egészségét a szív-érrendszeri betegségek kockázatának kitett személyekben, még abban az esetben is, ha nem fogynak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.