Szívroham a fájdalomcsillapítóktól?

Lehet, hogy a hátfájás megszűnik, de megismétlődhet a szívroham a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítóktól.

Noha több éve ismert, hogy a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók fokozzák a koszorúér-betegség kockázatát, mégis sok magas kockázatú beteg – ha csak rövid ideig is -, szedi őket. Dán kutatók azonban még komolyabb veszélyre figyelmeztetnek: megfigyeléseik szerint e szerek használata szívinfarktus után többszörösére növeli a roham ismétlődésének kockázatát.

A legtöbbet használt fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofen, gátolják szervezetünk ciklooxigenáz enzimjét, amely a számos funkcióval (például a simaizom-összehúzódás elősegítésével) bíró lipidek, a prosztaglandinok előállításában játszik szerepet. Vagyis a fájdalomcsillapítók hatására a prosztaglandinszint csökken a szervezetben. Emiatt szűnik meg a fájdalom és a láz.

sziv60

Anne-Marie Schjerning Olsen és munkatársai 84 000 infarktuson átesett ember adatait elemezték. A csoport átlagos életkora 68 év volt, a betegek 42 százaléka valamiféle idült fájdalom miatt fájdalomcsillapítóra – leggyakrabban ibuprofenre – szorult. Az ibuprofent szedő betegek az infarktus utáni első napokban semmiféle kellemetlenséget nem tapasztaltak, ám az ibuprofen adagolásának hetedik napjától a szívroham ismétlődésének kockázata duplájára nőtt.

Nem világos, hogy a fájdalomcsillapító hogyan fokozta a második infarktus kockázatát, de Olsen szerint valamilyen módon a véralvadás erősödése és a vérnyomás emelkedése okozhatta a súlyos szövődményt. Úgy tűnik, hogy infarktus után a ciklooxigenáz gátlásán alapuló fájdalomcsillapítókat nem tanácsos használni, mert a veszély megnő, noha az oka egyelőre még nem magyarázható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.