Szívműtét után is kell a koleszterincsökkentő

Szívgyógyászati beavatkozás után a betegek gyakran nem folytatják a korábban is szükséges gyógyszeres kezelést, de ennek súlyos következményei lehetnek.

A 13 ezer beteg vizsgálatának eredményeit az American Journal of Cardiology című szaklap. Boston kutatók arra voltak kióíváncsiak, hogy szívinfarktus után hazaengedett betegeik mennyire pontosan szedik a koleszterincsökkentő tablettát, amelynek folyamatos, napi és kihagyás nélküli bevételét javasolták.

Több, mint 9400 betegnél beavatkozás történt: vagy koszorúér-áthidaló műtét, vagy koszorúér-tágítás, legtöbbször a szűkült érszakasz nyitva tartását szolgáló fémháló, sztent beültetésével. A többi betegnél ilyen beavatkozást nem végeztek: gyógyszeres kezelést kaptak, melyben a koleszterincsökkentő mellett alvadásgátló, vagy a szívműködést-, illetve a vérnyomást csökkentő készítmény szerepelt.

sziv_mutet3

A kutatók úgy vélték, hogy a szívműtét vagy a koszorúér-tágítás a betegek számára kemény figyelmeztetés volt, ezért pontosan szedik a vérzsír emelkedését megakadályozó sztatintablettát. A vizsgálati eredmény azonban "kínos" meglepetés volt. A csak gyógyszerrel kezeltek 79 százaléka mindig pontosan bevette a gyógyszereit, ezzel szemben beavatkozás után a betegek egyharmada elhagyta a tabletta szedését.

"Ezek a betegek úgy képzelhették, hogy a műtéttel, vagy a szívkatéteres beavatkozással az ügyet sikerült elintézni, ezért a további gyógyszerszedés fölösleges" – mondta az egyik orvos. A kutatók szerint a mind gyorsabban emelkedő gyógyszerárak is szerepet játszhatnak abban, hogy ezek a betegek nem követték a terápiát.

Ezek az idős betegek, akiknek legtöbbször többféle gyógyszert kell szedni, nem mindig tudják kifizetni a receptre fölírt készítményeket. "Szívinfarktus után hatásosabb módszereket kell kidolgozni, hogy ezek a betegek a megfelelő utókezelést továbbra is megkapják" – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.