A szívelégtelenség veszélyesebb, mint néhány gyakoribb ráktípus

Újabb cukorbetegségben használatos gyógyszerrel lehet hatékony a szívelégtelenség kezelése.

Magyarországon körülbelül kétszázezer szívelégtelenségben szenvedő ember él, a betegség előfordulási gyakorisága a 70 év feletti lakosság körében a 10 százalékot is meghaladja.

“A diabétesszel élők – a koronavírus okozta megbetegedéshez hasonlóan – ebben az esetben is a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak, hiszen a cukorbetegség a szívelégtelenség előfordulási esélyét a duplájára növeli. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy újabb cukorbetegségben használatos gyógyszer hatékonysága igazolódott a csökkent pumpa funkciójú szívelégtelenség kezelésében” – hívta fel a figyelmet a közelgő Diabétesz Világnap alkalmából Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, tanszékvezető egyetemi tanár az SE Szív- és Érgyógyászat Klinika igazgatója a Magyar Kardiológusok Társasága online Tudományos Kongresszusán.

Szívelégtelenség kezelése

Fotó: 123rf.com

A szívelégtelenség világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint, akik közül 15 millió az Európai Unióban, 6 millió az USA-ban él. A betegség a teljes népesség két százalékánál jelentkezik, ennek megfelelően hazánkban becslések szerint 200.000 szívelégtelenségben szenvedő beteg van. A betegség előfordulási gyakorisága a 70 év feletti lakosság körében a 10 százalékot is meghaladja, egyben a kórházi felvétel egyik vezető oka, amely így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra. A COVID-19-es járvány alatt ezen betegek optimális kezelése jelentősen felértékelődött.

A szívelégtelenség hátterében a szív pumpa funkciójának károsodása áll. A szív egy rendszeres, ritmusos összehúzódás és elernyedés révén biztosítja a vérkeringést, ezáltal oxigénben és tápanyagban dús vérrel látja el a szervezet különböző szerveit és szöveteit. Amikor a szív összehúzódásában vagy elernyedésében elégtelenség lép fel, akkor nem tudja ellátni feladatát, nem képes a szervezet számára megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Ezt az állapotot nevezzük szívelégtelenségnek.

Ezek a leggyakoribb tünetek: gyengeség, lábdagadás, fulladás, étvágytalanság.

A szívelégtelenség az esetek döntő többségében már meglévő szív- és érrendszeri betegségek talaján alakul ki, mint például a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Úgy is tekinthetjük, mint az eltérő eredetű szívbetegségek végstádiumát.

A szívelégtelenség tulajdonképpen egy tünetegyüttes. Legismertebb tünetei a fáradékonyság és a nehézlégzés megjelenése – először csak terhelésre, később nyugalmi állapotban is -, melyek korlátozhatják a fizikai terhelhetőséget. Jellegzetes tünet még a lábdagadás, az étvágytalanság, esetleg a szívritmuszavar. A betegnek ezen tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni” – hangsúlyozta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, az SE Szív- és Érgyógyászat Klinika igazgatója a Magyar Kardiológusok Társasága 2020. évi online Tudományos Kongresszusán.

Fotó: 123rf.com

A betegség a cukorbetegeket kiemelten érinti

“Egy korábbi kutatás során öt év kórlefolyás után már a diabétesszel élők 68 százalékánál találtak bal kamra funkciózavart. Mivel nem kifejezetten specifikusak a betegek egy jó részében a kialakuló szívelégtelenég tünetei ez nehezítheti a betegség felismerését” – mondta el Prof. Dr. Merkely Béla.

A diabetes már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és stroke előfordulási gyakoriságát, és a szívelégtelenség előfordulási esélyét is többszörösére emeli. A javuló betegellátás ellenére a szívelégtelenség túlélési aránya – nemre való tekintet nélkül – sajnos rosszabb, mint a férfiak esetében például a prosztatarák, vagy nők esetén az emlőrák – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora.  

A korai felismerés életeket menthet

A szívelégtelenség tehát egy gyakori és rossz prognózisú kórkép, azonban gondos odafigyeléssel megelőzhető. Ha már kialakult, fontos a korai diagnosztizálása és a szívelégtelenség kezelése, amivel javíthatjuk a betegek életminőségét és meghosszabbíthatjuk az élettartamukat – hangsúlyozza a professzor.

Már olyan megelőző intézkedésekkel is sokat tehetünk a szívünkért, mint az egészséges életmód, a mozgás, a káros szenvedélyek elhagyása. Cukorbetegeknél azonban ezen jól ismert rizikótényezők – mint a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, fehérjevizelés, dohányzás – hiánya vagy megfelelő kontrollálása ellenére is fokozott – másfélszeres – a szívelégtelenség kialakulásának kockázata.

Ugyanakkor ma már a diabétesz és a szívelégtelenség kezelése is olyan komplex terápiákkal lehetséges, melyek a szövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

 1. Jáger László

  Micsoda örömhír!!!
  A végén még örülni kell ,hogy csak rákbeteg vagyok és nem szívbeteg!!!???..
  isten mentsem + engem az ilyen örömhírtől!!!!
  Ugye +érted!!!??….
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. Földes János

  Ezt az alcím:
  ” Újabb cukorbetegségben használatos gyógyszer bizonyult hatékonynak a szívelégtelenség kezelésben ”
  De a cikkből nem derül ki, hogy pontosan melyik gyógyszerről van szó.Ha leírnák megköszönném !

  Válasz
 3. Dr.Szabó Márta

  78 éves nő vagyok.Soha nem dohányoztam,társaságban néha kevés alkoholt,főként minőségi borokat fogyasztottam.160 cm magasságomhoz kb 60 kg vagyok.Az életem nem stresszes,bár nem sportoltam,de sokat mozogtam mindig is.Tudomásom szerint nem vagyok cukorbeteg.Kb 1 éve teljesen jól voltam,magas hegyekre mentem fel külföldi útjaimon….Idén februárban kezdtem érezni,hogy fulladok,kis emelkedőn is meg kell állnom,le kell feküdnöm…stb .Voltam cardiológiai vizsgálaton,ahol kiderült,hogy az ejectios frakcióm 39 !!!A lábam nem dagad,a magas vérnyomásomat gyógyszerekkel rendben tartom.Voltam angiográfián,ahol nem találtak semmi komolyabb elváltozást.Mit tegyek,mert az állapotom nem javul.Köszönettel várom a válaszukat:Dr.Szabó Márta

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.