Szívbetegség a gének miatt?

A szívbetegségek kialakulását nemcsak életmódunk, hanem néhány gén is befolyásolja. A 18 gént három vizsgálat alapján fedezték fel.

A vizsgálatokban, melyekben mintegy 300 tudós vett részt a világ minden tájáról, körülbelül 200 000 ember genetikai állományát vizsgálták meg. A Nature Genetics-ben megjelent cikk szerint 50 éven belül eltüntethetjük a szívbetegségeket a Földről. A felfedezés új utakat nyithat nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is, hiszen minden nyolcadik ember szívbetegségben hal meg világszerte.

A kutatók azokra a génekre koncentráltak, melyek a szívizmokat ellátó erek beszűkülésért felelősek. A szűkületet az erek falában lerakódott plakkok okozzák. Az  erek szűkülete illetve elzáródása az oka a szívritmuszavaroknak, a szívinfartusnak vagy a szívelégtelenségnek. A 18 gén közül néhány a koleszterin-anyagcserére hat, mások a vérnyomásra, de az újonnan felfedeztt gének többségének feladata még nem tisztázott. Utóbbi tény azt bizonyítja, hogy az ismert tényezőkön kívül még számos oka lehet a szívbetegségeknek.

shutterstock_43535171

Dr. Robert Roberts, az Ottawa-i Egyetem Kardiológiai Intézetének munkatársa szerint: „Most az a legfontosabb feladatunk, hogy megértsük, hogyan működnek ezek a gének és ennek megfelelően olyan új gyógyszereket fejlesszünk ki, melyek segítségével nagyobb hatásfokkal küzdhetünk meg a szívbetegségekkel.”

A felfedezés azt jelenti, hogy egyre közelebb kerülünk egy olyan genetikai teszt megalkotásához, mely képes megmondani, hogy mekkora az esélyünk a szívinfarktusra. Ennek ellenére a legtöbb ember számára az életmódbeli faktorok, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étrend jelentik a legnagyobb rizikótényezőt a szívinfarktus szempontjából.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.