Szívbarát grillhal

A közismerten szívbarát hal, amennyiben sütőben sütik vagy grillezik, a szívelégtelenség ellen is védelmet nyújt.

A Circulation: Heart Failure május 24-i számában megjelent kutatás során 84 ezer menopauzán átesett nőt vizsgáltak átlagosan tíz évig. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akik étrendjében több sütőben sült és grillezett hal szerepelt (hetente legalább öt adag), 30 százalékkal alacsonyabb volt a szívelégtelenség kockázata, mint azokban a nőkben, akik havonta alig egy adagot fogyasztottak.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Donald Lloyd-Jones, a chicagói Northwestern Egyetem kutatója szerint nagyon érdekes, hogy nem csak az elfogyasztott hal fajtája, hanem az elkészítés módja is számít. Az olajban sült hal, melyet korábban a stroke megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hoztak, a szívelégtelenség esélyét fokozza. Már heti egy adag is a kockázat 48 százalékos növekedését eredményezheti.

shutterstock_751537001

A kutatásból az is kiderült, hogy a sötét húsú halak, például a lazac, a makréla és a vérengző makrahal alacsonyabb kockázattal hozhatók összefüggésbe, mint a tonhal és az olyan fehér húsú halak, mint a nyelvhal, a csattogóhal vagy a tőkehal. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a halak omega-3 zsírsavai azáltal csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, hogy csökkentik a gyulladást, és javítják a vérnyomást valamint a szív és a vérerek működését.

Lloyd-Jones elmondta, hogy kutatásuk nem mutatott ki kifejezett összefüggést az omega-3 zsírsavak és a szívelégtelenség között, az általános szívbetegségtől eltérően, de hozzátette, hogy a tudomány jelenleg is vizsgálja a halak táplálkozási tulajdonságait. „Talán nem ismerjük a többi összetevőt…, de éppen ezért jobb halat enni, mint étrendkiegészítőket szedni” – állítja a szakértő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.