Szív- és érrendszeri betegségek kockázai tényezője

Évente több mint 17 millió ember hal meg világszerte szív- és érrendszeri betegségek következtében, amelyek egyik lényeges kockázati tényezője a magas vérzsírszint.

A szakemberek 80 ezer 40-79 év közötti felnőtt adatait vizsgálták nyolc országban 1998 és 2007 között, és megállapították, hogy számos országban alig-alig diagnosztizálják a magas koleszterinszintet.

A témában eddigi legnagyobb méretű kutatás kimutatta, hogy a magas koleszterinszinttel élő emberek többsége semmilyen terápiában nem részesül, amellyel csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa kockázatát.

szivroham13

Számtalan ember Angliában, Németországban, Japánban, Jordániában, Mexikóban, Skóciában, Thaiföldön és az Egyesült Államokban még azt sem tudja, hogy emiatt kezelésben kellene részesülnie, pedig kedvező költségű gyógyszerekkel megvalósítható lenne, például úgynevezett sztatinok szedésével, amelyek elsősorban a "rossz" (LDL) koleszterinszintet csökkentik – olvasható a szervezet által közzétett kutatásban.

A tanulmány szerint Németországban az emberek 61,6 százalékának magas a koleszterinszintje, Skóciában 42,6, Angliában 35,3, Jordániában 30,4, Thaiföldön 27, az Egyesült Államokban és Japánban 23,7, Mexikóban 19,3 százalék az arány. Thaiföldön az ilyen esetek 78 százalékát, az Egyesült Államokban 16 százalékát, Németországban pedig 50 százalékát nem diagnosztizálják és nem kezelik. A szakemberek azt tekintik magas koleszterinszintnek, amikor a vérben 240 milligrammnál több van deciliterenként.

arteria12 Olvass még több cikket a koleszterinről!

A koleszterin zsírnemű anyag, nélkülözhetetlen eleme az élősejteknek. Több változata, formája van; azok szerepe jelentősen különbözik. A "rossz" (LDL) koleszterin a vérben könnyen oxidálódik, és rátapad az ütőerek falára. Ez a jelenség az érelmeszesedés kezdete.

A "jó" (HDL) koleszterin viszont kifejezetten hasznos, mert elszállítja a kedvezőtlen zsírt az erekből, és bejuttatja a májba, ahonnan kiürülnek a szervezetből. Az emberi testben lévő koleszterin döntő részét a máj termeli, de az ennivaló útján elfogyasztott koleszterin mennyisége sem elhanyagolható, főleg ha valaki szereti a zsíros kosztot. A tanulmányt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.