Szív egészség: jobb, ha lecsúszik a reggeli?

Az első étkezés kihagyása ártalmas lehet

A reggelivel kapcsolatban sok, egymásnak ellentmondó megállapítás látott már napvilágot. Legtöbbször azonban azt hallani, hogy a nap legfontosabb étkezése. Kutatók most újra úgy vélik, hogy kihagyása ártalmas lehet a szív egészsége szempontjából.

Ha úgy gondoljuk, a reggeli nyugodtan kihagyható napi étkezéseink közül, nem árt ezt újra átgondolnunk. Kutatók egy új tanulmány során megállapították, hogy a szívvel kapcsolatos halálesetek valószínűsége drámaian növekszik azoknál, akik nem esznek reggelit.

Összevetve őket azokkal az emberekkel, akik fogyasztanak, a nem reggelizőknél 87 százalékkal magasabb a szívből eredő elhalálozás esélye – áll a 6.550 amerikaival végzett, 20 évet felölelő tanulmányban. A stroke kockázata különösen emelkedett azok körében, akik azt mondták: mindig kihagyják a reggelit. Esélyük az agyvérzésre háromszor magasabb a reggelizőkével szemben.

Fotó: 123rf.com

De miért olyan ártalmas dolog a szív egészségére a reggeli kihagyása? Ennek több oka is van – vélekedett a dr. Wei Bao vezette csoport az Iowa-i Egyetemről. Leginkább az, hogy a reggeli elmulasztása növeli az étvágyat a nap további részében, s ez könnyen túlevéshez vezethet. A krónikus túlevés a hízás valószínűségét emeli.

Az inzulinérzékenység – az elhízáshoz és a cukorbetegséghez kötődő hormonális tényező – szintén károsodik, ha a reggeli „böjt” túl sokáig tart – vélekednek a kutatók. A korai étkezés kerülése érinthet egyéb hormonális folyamatokat is, melyek növelhetik a vérnyomást. Végül, a túl hosszú várakozás az evésre a koleszterinszint rosszabbodásához is köthető – tették hozzá a szakemberek.

Egy szív egészségét tanulmányozó specialista ugyancsak megerősítette, hogy jobb enni valamit felkelés után. A tanulmányba be nem vont dr. Mohammad Imam a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház szívsebészetét vezeti. Mint mondta, alaposan dokumentált tény, hogy a reggeli elfogyasztása jobb kardiovaszkuláris egészséghez vezet.

A szív egészsége és a hosszútávú hatás

Bao és kollégái 6.550 amerikai egészségét követték 40-75 éves kor között, 1988-tól 2011-ig. Nagyjából 16 százalékuk mondta, hogy sosem vagy ritkán evett reggelit. A nem, kor és a faj hozzáadása után kiderült: ezen tényezők mellett is az volt tapasztalható, hogy a reggeli kihagyása 19 százalékkal növelte a bármilyen okból bekövetkező halál esélyét, s a halálesetek 87 százaléka szívvel kapcsolatos eseményhez köthető, így szívrohamhoz vagy stroke-hoz. A felfedezést a kutatók a Journal of the American College of Cardiology szaklapban közölték. Természetesen, ok-okozati kapcsolatot nem bizonyít – ám más kardiológusok szerint is van alapja az állításnak, különösen ha az elhízást nézzük.

Sokan azért hagynak ki étkezést, hogy fogyjanak, csakhogy éppen ez emeli aztán a túlevés kockázatát” – összegezte dr. Sunny Intwala, a New York-i Lenox Hill Kórház sport-kardiológusa. Hozzátette: ráadásul valóban fontos a reggelire fogyasztott étel.

Ha ez az étkezés főleg péksüteményt, gabonapelyhet tartalmaz, több mint 20 gramm cukorral, nehéz elképzelni, hogy ezen ételek fogyasztása miként vezetne az egészségügyi kockázatok csökkenéséhez hosszútávon” – mondta.

A szakember azt javasolja: együnk reggelit és tápláló, értékes ételt válasszunk. Teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, diót, magas minőségű fehérjét. A jó napkezdés ugyanis a döntéshozatalt és tevékenységeinket is nagymértékben segíti.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.