Szaunázás – Akár egy edzéssel is felér?

Vérnyomást csökkent a szauna látogatása

A szaunázás nemcsak rendkívül ellazító és kellemes dolog –olyan hatással lehet a szívre és a vérerekre, mint egy közepes tempójú testmozgás!

A szauna hatása igen kedvező – erre mutattak rá most egy új tanulmány szerzői is, akik a 30 perces szaunázás hatékonyságát tesztelték. Kutatásuk segít megmagyarázni, miért csökken a szívbetegség vagy a demencia esélye azoknál az embereknél, akik rendszeresen szaunáznakÁltalánosságban a tanulmány szerint a szaunát használók rögtön azt követően tapasztalják a vérnyomás csökkenését és az artériák merevségének mérséklődését, hogy kijöttek a kabinból.

A szívverés növekedése szintén érzékelhető, amely egy közepes tempójú testmozgás hatásának felel meg. Egyelőre nem világos, miért, de a szaunázás melege elsőszámú tényező” – hangsúlyozta Tanjaniina Laukkanen, a Kuopio-i Kelet-Finnországi Egyetem kutatója. Az első dolog, hogy a meleg izzadást okoz és ez olyan, akár a természetes vizelethajtó hatás – csökkenti a vérnyomást és növeli a szív munkáját. Emellett a szaunázás relaxálni is segít.

A kutatók finnországi tanulmányában 102 középkorú felnőtt vett részt – abban az országban, ahol a szaunázás igen bevett szokás. Egy korábbi kutatás már rámutatott, hogy azok a férfiak, akik gyakran használják a szaunát, kisebb eséllyel lesznek szívbetegek és Alzheimer-kórosak, mint akik kevésbé alkalmazzák ezt az izzasztó kúrát. Ám ez még nem szolgált tökéletes bizonyítékkal. A szívbetegségnek és a demenciának hasonló kockázati tényezői vannak – ilyen a magas vérnyomás például. Vagyis, a szív és az agy megfelelő funkcióihoz ugyanúgy jó véredények kellenek.

A cél az új tanulmány során az volt, hogy a kutatók lássák: vajon a szaunázásnak pozitív hatásai vannak-e a vérerekre és a szív működésére. A 102 résztvevő 40-es és 50-es éveiben járt, s nem volt szívbeteg – de rizikófaktorok fennálltak esetükben, így a magas vérnyomás, elhízás és a magas koleszterinszint. Mindegyik alanynak egyéni szaunázást javasoltak, hagyományos finn módra. Általánosságban a szaunázók vérnyomása 7 ponttal csökkent, artériáik pedig rugalmasabbá váltak. Ráadásul, pulzusuk 65 szívverés volt percenként a szauna használata előtt és 81 lett utána.

pulzusmérés

Dr. Joshua Liberman kardiológus, a Wisconsin-i Amerikai Kardiológus Kollégium vezetője rámutatott: tudjuk, hogy a meleg helyileg relaxálja a vérereket és növeli a véráramlást – a fájó ízületekre is jó. Lehetséges, hogy a tanulmányban látott rövidtávú  hatások megmagyarázzák az alacsonyabb szívbetegség-kockázatot a szaunázók körében. S bár előnyösnek tűnnek a hatások, minden nap azért nem tanácsos szaunát használni.

Természetesen, nem mellékes, hogy a szaunázás alatt az ember teljesen kikapcsol – még a telefonja sincs a közelében. Meditatív állapotba kerül. Finnországban az emberek hozzá vannak szokva a gyakori szaunázáshoz, de másutt kevésbé – korábbi tanulmányok alapján az ember akkor teszi jól, ha heti 3-7 alkalommal megy szaunába. A szív egészségéhez ugyanakkor a megfelelő  életmód és étrend is nagymértékben hozzájárul. Ha törődünk a testünkkel, olyan dolgokat teszünk, melyek relaxálnak, az mind jó hatással van szervezetünkre. Van, akinek ez az edzőterem, másnak a meditáció.

Forrás: https://napidoktor.hu/index