Szabálytalan szívverés – már közepes alkoholfogyasztástól is

Nem kell sok szesz a problémához

Kutatók szerint a napi pár pohár ital már növelheti a szabálytalan szívverés kialakulásának valószínűségét – vagyis a közepes mértékű alkoholfogyasztás is problémát okozhat.

Nem kell sok szeszes italt inni ahhoz, hogy valakinél kialakuljon a szabálytalan szívverés. Kutatók megállapították, hogy már napi néhány pohár – amely közepes mértékű alkoholfogyasztásnak számít – hozzájárul az egészségügyi probléma jelentkezéséhez. A közepes mennyiség napi 2 italt vagy heti 14-et jelent – s ez már növelheti a szabálytalan szívveréses állapot kialakulását – figyelmeztetnek a szakemberek. Az ausztráliai Melbourne Alfred Kórházának kutatócsoportja rájött, hogy a közepes mértékű alkoholfogyasztással élő embereknek – vagyis akik átlagosan 14 pohárral fogyasztanak hetente – nagyobb esélyük van a hegesedésre és az elektromos jelzések romlására, összehasonlítva őket azokkal, akik nem isznak vagy csak keveset.

Az alkoholfogyasztás emellett a pitvarfibrilláció fontos és módosítható kockázati tényezője. Ez az állapot rendellenes szívritmussal jellemezhető, a szívpitvar gyors és szabálytalan verésével jár.

„A rendszeres, közepes mennyiségű alkoholfogyasztás a pitvari fibrilláció jelentős, módosítható kockázati tényezője” – hangsúlyozta Peter Kistler, az Alfred Kórház Szív Központjának professzora. – “A pitvarfibrillációra való hajlamot az  elektromos és szerkezeti változások magyarázhatják a szeszes italt rendszeresen ivóknál. Lényeges információ a klinikai szakemberek számára, akik ilyen pácienseket látnak el: kérdezzék meg tőlük, mennyi alkoholt isznak s adjanak tanácsot azoknak, akik túlzásba viszik.

A HeartRhythm szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók a különböző fokú alkoholfogyasztás hatásait határozták meg, nagy sűrűségű elektroanatómiai feltérképezés segítségével. Részletes és invazív tesztelést alkalmaztak, 75 pitvarfibrillációval küzdő betegnél – minden kategóriában 25-en voltak. Ezekbe a kategóriákba az élethosszig ivók, az enyhe és a közepes alkoholmennyiséget fogyasztók tartoztak.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.