Stroke – Minden perc számít

Ma Magyarországon a szív-érrendszeri eredetű betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt a lakosságra, melyek közül az egyik legsúlyosabb az agy vérkeringési zavara, a stroke.

A stroke vezető szerepet tölt be a felnőttkori rokkantságot okozó betegségek között, és nem csak hazánkban, de világszerte is az egyik leggyakoribb haláloki tényező. Magyarországon, éves szinten több mint 40-50 ezer szélütés (akut stroke) fordul elő, ezért különösen fontos a tünetek ismerete.

Az ischaemiás stroke megnövekedett kockázatának oka, hogy a szabálytalan szívverés következtében a szívben vérrög alakulhat ki, és ez a véráramban tovább sodródva elzárja az agyi ereket. Az elzáródás miatt megszűnik az agy egyes részeinek vérellátása, az agysejtek nem jutnak hozzá a túlélésükhöz nélkülözhetetlen oxigénhez.

Hazánkban évente mintegy 20 000 ember hal meg stroke következtében, a túlélő betegek többsége pedig tartós ápolásra szorul. A beteg maradandó egészségkárosodásán túl az elszenvedett stroke a család és a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent. A szélütésen átesett betegek éves kezelési és ápolási költsége elérheti a 40 milliárd forintot.

stroke13

Mik a stroke tünetei?

Az agyban jól körülhatárolt helyeken találhatók meg szervezetünk, testünk működtetésének különböző (pl. a mozgás, a légzés, a beszéd) központjai. Stroke esetén az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént, ezért alakulnak ki a gyakran súlyos, visszafordíthatatlan tünetek.

Ha tisztában vagyunk a stroke tüneteivel, azzal nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy stroke-ot elszenvedő embertársunk – vagy mi magunk – minél előbb kezelésben részesülhessen.

A stroke tünetei a következők lehetnek:

– az arc, a kar vagy a láb – általában egy oldalon hirtelen fellépő – zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása;

a száj hirtelen „félrehúzódása”, elferdülése;

– hirtelen kialakuló beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd, hangképzési zavar;

– hirtelen kialakuló, egy vagy kétoldali látászavar, féloldali vakság;

hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés;

– minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás;

fejfajas2

zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.

Versenyfutás az idővel

A stroke súlyos szövődményei miatt kiemelten fontos, hogy a tüneteit mihamarabb felismerjük, és azonnal cselekedjünk. Tüneteire jellemző, hogy hirtelen alakulnak ki, lehetnek múló jellegűek vagy tartósan fennmaradóak, valamint előfordulhatnak külön-külön és együttesen is. Gyors javulást mutathatnak, elmúlhatnak, majd visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak. Már egyetlen tünet megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására!

A szélütés gyanúja esetén, akár a fent említettek közül már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni. A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül kezdett vérrögoldó kezeléssel a stroke kimenetele nagyban enyhíthető. Ne várjunk arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak, azonnal tárcsázzunk a 104-es telefonszámot!

Minden perc számít!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.