Stressz és szomorúság: összetört szív szindróma lehet a vége

Még haláleset sem feltétlenül kell hozzá

Egy számunkra kedves személy vagy akár házi kedvenc elvesztése is komolyan megviselhet bennünket. Mára a kutatók megerősítették: az extrém stressz valóban összetöri a szívet. S minél mélyebben merülnek a témába, annál inkább kiderül: nemcsak a halálesetek okozzák ezt.

Ma már nem titok: az összetört szív létező dolog. Az elmúlt esztendőkben kutatók is megerősítették, hogy az extrém stressz szó szerint összetöri szívünket – s minél többet tanulmányozzák ezt a viszonylag ritka állapotot, annál nyilvánvalóbb: nem csupán szeretteink elvesztése okozhatja. Gyógyszeres kezelések, egy munkahely elhagyása és egyéb, életünkben bekövetkező nagyobb stressz-esemény szintén összefüggésbe hozható vele.

Az összetört szív szindróma orvosi nevén takotsubo kardiomiopátiaként ismert és többnyire a nőket érinti. A szakirodalomban ugyan korábban kevés ilyen esetet említettek, de egyre többre derül fény, mióta az orvosok több információval rendelkeznek arról: hogyan is történik ez és melyek a hosszútávú kockázatai.

Kanadai kutatók 2018 elején egy 63 esztendős nő esetét jelentették, aki összetört szív szindrómában szenvedett, ugyanis áttétes emlőrák kezelésen esett át. Egy 6 éves időszak alatt az MD Anderson Houston-i Rák Központ kutatói 30 olyan beteget azonosítottak, akik megfeleltek az összetört szív szindróma kritériumainak. Szerencsére egyiküknél sem történt ismétlődés, de a kutatók szerint a rákbetegeknél, akik mellkasi fájdalomra panaszkodnak, megfontolandó ezen állapot jelenléte. Egy másik jelentés két idősebb nőről számolt be: egyiküket tüdőrákkal, a másikat gyomorhuruttal kezelték, s mindketten az összetört szív szindróma jeleit mutatták.

Ha ugyanis valakinél jelentkezik ez az állapot, a szív fő szivattyúkamrája, a bal kamra gyengül, mellkasi fájdalmat és légszomjat okozva. A dolog átmeneti és visszafordítható, de komplikációkhoz vezethet, hasonlóan azokhoz az emberekhez, akik szívrohamon estek át. Az orvosok szerint ennek oka a hormon – például az adrenalin – löket, melyet a stresszes szituáció vált ki és érinti a szívet.

A már említett 63 éves hölgynél az összetört szív szindróma kutyája halálával kezdődött – de nemcsak ez okozta. Rendkívül sok stressz jelentkezett az életében abban az időszakban, családi problémákkal és költözéssel együtt. Pár nappal az eb elpusztulását követően azonban az idős asszony olyan mellkasi fájdalmat élt át, mintha szívrohama lett volna. A Houstoni Memorial Hermann Heart & Vascular Institute kardiológusa, Abhijeet Dhoble megállapította, hogy összetört szív szindróma áll tünetei hátterében.

2012-ben Amerikában több mint 6200 ilyen esetet jelentettek – 2006-ban ez csak 300 volt. A legtöbb páciens nő. A számnövekedés többnyire annak köszönhető, hogy a szakemberek immár többet tudnak erről az állapotról. Majdnem mindig van egy különálló stresszor, amely kiváltja a tüneteket, de legtöbbször több probléma is sújtotta előzőleg a pácienst. Ha az orvos türelmesen kérdezi a beteget, el fogja mondani, mi történt vele. Dr. Dhoble, a The New England Journal of Medicine szaklapban számolt be 2016 májusában az idős hölgy esetéről.

Jeffrey Decker orvos, a Grand Rapids-beli Frederik Meijer Heart & Vascular Institute klinikai kardiológusa elmondta, hogy a betegekkel a legkülönbözőbb dolgok fordulnak elő, amely után összetört szív szindróma tapasztalható: van, aki egy szolgáltatóval vitázik, más a lánya állásvesztése miatt borul ki.

A lényeg, hogy a szindrómát súlyos fájdalom váltja ki – de egy asztmás roham, egy csúnya vita, egy meglepetés buli vagy akár nyilvános beszéd is okozhatja. A tünetek a szívrohamot imitálják: leggyakrabban mellkasi fájdalom és légszomj érzékelhető. Hányinger, hányás, szívdobogás is előfordul. Ám pontos diagnózist csak a tesztek segíthetnek felállítani.

A páciensek 95 százaléka 1-2 hónapon belül felépül, s általában ugyanazokat a gyógyszereket kapják, mint amelyeket szívelégtelenség esetén adnak az orvosok a szív támogatására és erősítésére. A halál ritka olyan emberek esetében, akiknél nincsenek komplikációk – a betegek kevesebb mint 3 százaléka hal meg az összetört szív szindróma miatt.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.