Pitvarfibrilláció – Ismerd fel, védekezz ellene, korrigáld, tökéletesítsd!

Ez az idei pitvarfibrillációs hét jelmondata, amit érdemes megszívlelnünk

A pitvarfibrilláció világszerte a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, hazánkban a betegek száma sajnos manapság meghaladja már a 200 ezret is. A betegség legnagyobb rizikója a vérrög kialakulása, ami ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát.

A pitvarfibrilláció közel 9 millió embert érint Európában és az USA-ban. A betegség kiváltó oka gyakran nem ismert, de az életkor előrehaladtával egyre több embernél jelentkezik a kór. Olyan tényezők mint a szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, pajzsmirigy túlműködés, túlzott mértékű alkohol- vagy kávéfogyasztás megnövelhetik a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét. Fontos tudni, hogy a betegség nem minden esetben okoz tünetet, illetve azok betegenként eltérőek lehetnek, de vannak figyelmeztető jelek, amik a pitvarfibrillációra utalhatnak, mint például: szabálytalan szívdobogás, szédülés, mellkasi fájdalom, légszomj, fáradékonyság.

Ismerd fel időben a jeleket

Nem is gondolnánk, mennyit segíthet, ha a napunk során fél percet arra fordítunk, hogy megmérjük önmagunknak a pulzusunkat néhány mozdulattal, mert ezáltal az időben felismert ritmustalan szívverés észlelésével akár komolyabb szövődményeket is megelőzhetünk. A pulzusmérést elvégezhetjük a három ujjunkkal, amit vagy a csuklónkon vagy a nyakunkon könnyen kitapintható ütőérre helyezünk, majd így számoljuk a harminc másodperc alatti szívdobbanásainkat. Akkor beszélhetünk normális szívverésről, ha nyugalmi helyzetben, normál körülmények között a fél percenkénti szívdobbanás 30 és 45 között van, üteme pedig egyenletes és ritmusos. Külső tényezők mint a stressz vagy az időjárás szintén befolyásolhatják a pulzusszámot, ezért ha bizonyos időközönként a szívfrekvencia eltér a normálistól, nincs ok az aggodalomra. Viszont ha a pulzusszám rendszeresen eltér a normál értéktől, keressük fel orvosunkat!

Védekezz ellene

A pitvarfibrilláció kezelésénél az első lépés a stroke kialakulás kockázatának csökkentése, ami véralvadásgátló terápiával érhető el. Manapság több korszerű vérhígító áll a betegek rendelkezésére, amelyek rendszeres, szájon át történő alkalmazásuknak köszönhetően nagyban hozzájárulnak az érintetteknél a stroke megelőzéséhez. Ezzel egyidőben elkezdődhet a pitvarfibrilláció oki kezelése, amire különböző típusú gyógymódok vannak, mint például a szívritmus- vagy szívfrekvencia szabályozás.

Fotó: 123rf

Kérj segítséget

A nem megfelelő szívműködés miatt egy-egy szívdobbanásnál a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba és így az ott maradt vér megalvadhat, amiből könnyedén vérrög keletkezik, ami elszabadulva az agyi ereket elzárhatja és stroke-ot okozhat. Amennyiben hozzátartozóján, -akár önmagán- felismeri a pitvarfibrilláció jeleit, mindenképpen forduljon orvoshoz. Fontos, hogy szíve egészsége minél hamarabb helyreálljon, kezelése során konzultáljon rendszeresen kezelőorvosával és kérjen segítséget az önnek legmegfelelőbb terápia kialakítása érdekében. Az időben történő felismeréssel és gyógyszeres kezeléssel, a megfelelő gyógyszerek beállításával és bevételével további szövődményeket előzhetünk meg.

Tökéletesítsd

A pitvarfibrilláció kezelése során az orvosi utasítások betartása a legfontosabb. Ezek mellett a beteg teljes életet élhet, sportolhat, utazhat, szórakozhat. A gyógyszeres kezelés mellett kiemelten fontos, hogy a beteg törekedjen az egészséges életmódra megfelelő testsúly elérésével, és az egészséges étrend és kalóriabevitel betartásával. Az alkoholfogyasztás és dohányzás elhagyása alapvető fontosságú a pitvarfibrilláció sikeres kezelése érdekében így ezekkel minél hamarabb fel kell hagynunk. A rendszeres mozgás beiktatása mindennapjainkba amellett, hogy segíti az ideális testsúly elérését, segíti a megfelelő véráramlást továbbá csökkenti a stresszt és szorongást is, melyekre a pitvarfibrilláló betegeknek ugyancsak oda kell figyelnie és lehetőség szerint ezeket is csökkentenie kell. Fontos, hogy a fizikai aktivitásunkat a betegségünknek megfelelően tervezzük meg, ennek érdekében  mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index