Nem probléma a magas vérnyomás?

Egy nemrég Tajvanon végzett felmérés szerint a rendszeres testmozgás csökkentheti a magas vérnyomással élők halálozási arányát.

A 12 éven át tartó kutatássorozat alatt kiderült továbbá, hogy a mozgásszegény életmód körülbelül annyival növeli a halálozás esélyét, mintha 40-50 Hgmm-rel magasabb vérnyomás-értékkel élne együtt a páciens. A 12 év alatt a tudósok több mint 434 000 beteget vizsgáltak meg. A résztvevők közül 54 százalék élt mozgásszegény életet, 22 százalékuk volt mérsékelten aktív, 24 százalékuk pedig rendszeresen mozgott.

A halálozási arány minden esetben – de különösen szív- és érrendszeri betegségeknél – jelentősen magasabb volt a mozgásszegény életmódot folytatók körében, még abban az esetben is, ha a magasvérnyomás-betegség a többieknél a rendszeresen testmozgás ellenére is fennállt.

"A szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélye a vérnyomás-értékek növekedésével egyenes arányban nő" – nyilatkozta C. P. Wen, a Közegészségügyi Tudományos Intézet munkatársa az Egészségügyi Világszervezetnek. "A vérnyomás csökkentése tehát elengedhetetlen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének szempontjából."

sziv46

"Reméljük, hogy a kutatási eredményeink arra ösztönzik majd a magas vérnyomással élőket, hogy kimozduljanak otthonról és testmozgás segítségével tegyenek valamit az egészségükért" – tette hozzá Wen. "Nagyon fontos, hogy a magas vérnyomás betegséget és a testmozgást külön síkon kezeljük. Lehetséges, hogy a testmozgás jótékony hatásai messze túlmutatnak azon, hogy az edzés egyszer-egyszer kiugróan magas vérnyomás értékeket eredményezhet."

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb rizikófaktora: a kardiovaszkuláris betegségek kialakulási esélye ugyanis a diasztolés vérnyomás (az alsó vérnyomásérték) emelkedésével 10 higanymilliméterenként a duplájára emelkedik. A kutatási eredményeket a tudósok részletesen a Kardiológiai Világkongresszuson ismertették.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.