Nem egészségesek a szívre a kalcium-étrendkiegészítők?

Az átlagosnál rosszabb szív- és érrendszeri állapot összefüggésbe hozható a kalcium-étrendkiegészítőkkel – állapította meg egy tanulmány, amely azonban ok-okozati összefüggést nem tud bizonyítani.

Ártalmas hatást gyakorolhatnak a szívre a kalcium-étrendkiegészítők – sugallja egy új tanulmány, amely kifejezetten a táplálék-kiegészítőkre gondol és nem a kalciumban gazdag ételekre. A tanulmány ugyan nem tudja bizonyítani, hogy a kalcium-étrendkiegészítők hozzájárulnak a szívprobléma kialakulásához, ám szerzői szerint a felhasználók így is el fognak gondolkodni.

„Amikor vitaminokat vagy ásványi anyag-kiegészítőket vásárolnak, az emberek különös hangsúlyt fektetnek a kalciumra a csontok egészsége miattés sokan azt hiszik, hogy a nagyobb mennyiség mindig jobb – fejtette ki dr. Erin Michos, a tanulmány vezetőszerzője, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Egészségügyi Iskolájának munkatársa. – Mi azonban bizonyítékokat mutatunk be arról, hogy a túl sok kalcium fogyasztása – kiegészítő formájában –  ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre nézve.”

Dr. Michos egyébként a preventív kardiológia társvezetője is az iskola szívbetegség-megelőzéssel foglalkozó Ciccarone központjának is.

Az amerikai felnőttek kb. 43 százaléka szed étrend-kiegészítőket, amelyekben van calcium. A 60 év feletti nőknek pedig fele alkalmaz kalcium-étrendkiegészítőt, hogy csökkentse a csontritkulás kockázatát.

Dr. Michos csapata a tanulmány keretében 10 év egészségügyi tesztekből származó adatait elemezte, több mint 2700 felnőtt részvételével az amerikai kormány által finanszírozott szívbetegség-tanulmányból. Az alanyok 45 és 85 év közöttiek voltak – napi étrendjükről kérdezték őket, valamint a kiegészítőkről, amelyeket szednek. CT vizsgálatnak is alávetették őket, hogy felmérjék az artériák meszesedésének mértékét – amely a szívroham ismert kockázati tényezője.

gyogyszer-vitamin2

Azután, hogy a kutatók figyelembe vették az alanyok iskolázottságát, testmozgásának mennyiségét, súlyát és jövedelmét is, a kutatás azt mutatta, hogy akik a legtöbb kalciumot vitték be a szervezetükbe,  azoknál 27 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegség rizikója, mint azoknál az embereknél, akik a fogyasztás szempontjából a lista legalján szerepeltek. Azonban a statisztika a teljes kalcium-bevitelt nézte az ásványi anyagot ételből és/vagy kalcium-étrendkiegészítőből beszerző embereknél.

Dr. Michos és kollégái ezt követően szétválasztották a kalcium-bevitelt, forrás szerint. S ekkor kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik kiegészítőből juttatták szervezetükbe a kalciumot, jelentős emelkedés volt tapasztalható az artériák plakk lerakódásában, s esélyük a szívbetegségre is nagyobb volt, mint a kalciumot élelmiszerekből beszerzett társaiknál.

A kutató szerint felfedezéseik csak tovább növelik az aggodalmat, mely szerint a kalcium-étrendkiegészítők potenciálisan ártalmasak lehetnek, az ételekből elfogyasztott ásványi anyaggal szemben.

S miközben a kalcium-étrendkiegészítők kockázatnak teszik ki a szívet, a kalciumban gazdag élelmiszereknél nem ez a helyzet, sőt, ezek még védhetik is azt. A kalcium természetes formában megtalálható az olyan ételekben, mint például a tej, tejtermékek, a brokkoli, a bab és narancs.

John Anderson társszerző szerint, aki az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora, világosnak tűnik: van különbség aközött, ahogyan a szervezet felhasználja a kalcium-étrendkiegészítőből, valamint az ételből származó kalciumot. Lehetséges, hogy az ok a kalcium sóban, de az is, hogy a túl nagy mennyiségben keresendő, amelyet a test kevésbé tud feldolgozni.

gyogyszer-vitamin3

A felfedezések alapján mindenesetre az embereknek azt lehet tanácsolni: semmi gond nincs abból, ha szívbarát étrendet tartanak, amely kalciumban gazdag ételeket tartalmaz – de ha a kalciumot étrend-kiegészítőkből vinnék be szervezetükbe, érdemes egyeztetniük orvosukkal, különösen a javasolt mennyiség és amiatt, hogy szükségük van-e arra egyáltalán.

Duffy McKay, a Felelős Táplálkozásért Tanács tudományos és szabályozási ügyeivel foglalkozó alelnöke közleményében kifejtette: a fenti tanulmány szerint a legtöbb kalciumot fogyasztott embereknél – ételből és kiegészítőből egyaránt – alacsonyabb volt a koszorúér elmeszesedés esélye. A felfedezések tehát megerősítették, hogy a kalcium kiegészítők biztonságosak a szívre nézve, amely egyébként számos egyéb tanulmány következtetése is az elmúlt években. Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Női Szívegészségügyi kórházának vezetője ugyanakkor kiemelte, egész más a tanulmány következtetése, ha csupán az étrend-kiegészítőkre kerül a hangsúly.

Elmondta: a kalcium-étrendkiegészítők szerepe hosszú ideje kérdőjeles, ha a szívbetegségek kialakulásáról van szó. Világos, hogy a túl sok kalcium a szervezetben, amely sokszor a kiegészítők eredménye, veszélyes lehet a szívre nézve.

Dr. Howard Sellinger, a Connecticut-i Quinnipiac Egyetem North-Haveni Netter Egészségügyi Iskolájának családi egészségüggyel foglalkozó orvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy más elemzések szerint a kalcium-étrendkiegészítők a vesekövek kialakulásának valószínűségét növelik. „A két potenciális kockázat miatt én csak élelmiszer formájában ajánlom a kalciumot pácienseimnek” – tette hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.