Ne játsszunk a magas vérnyomással!

Míg az alacsonnyal nem mindig szoktak foglalkozni, a magas vérnyomás komoly szövődményekkel jár, mindenképp kezeltetni kell!

Bizonyára nem kevés embert ismerünk, akinek magas a vérnyomása – alattomos betegség ez, mellyel előfordul, hogy sokáig nem is kezeltetik, mert panaszokat nem okoz. Ám nem árt időben felismerni a magas vérnyomás tüneteit, ugyanis ha nem kezelik, a betegség károsodást okozhat a szervekben, a testrészekben.

Hogyan vesszük észre, hogy baj van?

A vérnyomás értéke akkor tekinthető normálisnak, ha 140/90 higanymilliméter, vagyis Hgmm alatt van. A vérnyomás értékét ebben adják meg, az első szám arra utal, mekkora a szívösszehúzódáskor kialakuló nyomás a kar fő artériájában: ezt nevezzük szisztolés vérnyomásnak. A másik szám pedig a szívverések közti szünetben mérhető nyomás – azaz a diasztolés vérnyomás.

Nemcsak akkor kell magas vérnyomástól tartani, ha azt észleljük, hogy túl gyorsan ver a szívünk, tompa mellkasi fájdalmat érzünk, vagy ha az egyensúlyérzékünk nem az igazi. Figyelemfelkeltő lehet, ha – elsősorban reggelente – gyakran fáj a fejünk, már-már lüktet, érezni a tarkó tájékán, a halántékon, s ha előre hajolunk, rosszabbodik. Látászavarunk van, de ez mindig elmúlik egy idő után. Túlságosan izzadunk, s a koncentrációnk romlik.

A szemfenék ér-rajzolatán is látszik egyébként, ha valakinek magas vérnyomása van. Ez az elsődleges jel. Kétféle hypertoniáról beszélünk: az elsődleges vagy primer esetében nem lehet tudni, áll-e valami más is a magas vérnyomás hátterében. A másodlagos vagy szekunder hypertoniánál azonban más szervrendszerekben kialakuló problémák lehetnek az okok, amelyeket kezelni kell. De mik lehetnek ezek?

v%2525C3%2525A9r2

Szerepet játszhat például a magas vérnyomás kialakulásában, ha a vese működési zavart szenved, nem megfelelő a vérrellátása. Magas vérnyomással kell számolni hormonális eltéréseknél, pajzsmirigy-túlműködésnél, ha a mellékpajzsmirigy és az agyalapi mirigy működési zavara lép fel. Hormonzavart jelez, ha izomgörcs és izomgyengeség jelentkezik, mert magas az aldoszteron-szint és a kortizol-termelés is. Az alvási apnoéval küzdők esetében – akik főként a túlsúlyos emberek – alvás közben kimarad a légzés, náluk is jellemző a magas vérnyomás.

Amennyiben a főverőér egy szakasza beszűkül, romlik az alsó végtagok valamint a vese vérellátása is, ez szintén magas vérnyomással jár. Problémát okoz az alkohol, a kábítószerek, de egyes gyógyszerek szedése esetén is kell számolni magas vérnyomással – például gyulladáscsökkentők, szteorid-tartalmú gyógyszerek, és akár a fogamzásgátlók is okozhatják a betegséget. Az orvos nemcsak vérnyomásméréssel állapítja meg a magas vérnyomást, a beteg panaszai is terítékre kerülnek, melyek alapján kiderül, hogy valóban erről a betegségről van szó, illetve, hogy mi a helyzet a célszervek állapotával.

Mi történik, ha nem kezelik?

Talán nem is sejtjük, milyen komoly károkat okoz a magas vérnyomás. Számos elváltozáshoz vezet, ezen felül befolyásolja a beteg képességeit a tanulásra, emlékezésre, hatással van gondolkodására, de életveszélybe is sodorhatja az embert. A vesékről már volt szó: a vesékben beszűkülő erek miatt a veseműködés károsodik. A magas vérnyomás szerepet játszik a szívinfarktus kialakulásában, mivel az artériák keményednek, vastagodnak.

sz%2525C3%2525ADv13

A szív erőteljesebben pumpálja a vért, a szívizom vastagabb lesz, a vérellátása romlik, amely szívelégtelenséget okoz. A stroke fő oka, hogy az agyban egy ér elzáródik, megreped. A magas vérnyomásban szenvedő elveszítheti a látását, ugyanis a szem erei a betegség miatt beszűkülnek, megvastagodnak. A magas vérnyomáshoz csatlakozhat a magas inzulinszint is – ez a metabolikus szindróma. A túlsúlyos embereknél jellemző, hogy nemcsak elhízottak, de az LDL-, azaz rossz koleszterin szintjük magas, a jó koleszterinszint (HDL) alacsony, és trigliceridszintjük is magas. Nagy az esélyük a szívbetegségre és a cukorbetegségre.

A magas vérnyomás ellenszerei – sajátkezűleg

Ahogyan sok betegség esetében, a magas vérnyomás ellen is lehet harcolni, ha a beteg életmódot vált. Talán mondani sem kell: ha valaki túlsúlyos, le kell fogynia! Már néhány kilóval könnyebben is jobban érzi majd magát. A hizlaló, egészségtelen ételekről egészségesekre kell váltani, ajánlottak a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, gyümölcsök. Csökkenteni kell a sófogyasztást, ami növeli a vérnyomást.

A mozgás fokozottan ajánlott! Rendszeres testmozgással szabályozhatjuk a vérnyomást, az egészséges étkezést ily módon sporttal kiegészítve a kilók is lemennek majd. Az alkoholról, a cigarettáról le kell mondani! A magas vérnyomásnak a stressz sem tesz jót: pihenjen eleget, tanuljon meg relaxálási technikákat! Ajánlott a rendszeres vérnyomás-mérés. Amennyiben már felírtak a beteg számára gyógyszert, azt megfelelően szedje.

Legyenek társas kapcsolatai, fontos, hogy támaszkodhasson a családra, a barátaira – utóbbiak a stressz-kezelésben is nagy segítséget nyújthatnak.

v%2525C3%2525A9r4802

Orvosi kezelés

Amellett – amellyel magunktól is segíthetünk magunkon – természetesen gyógyszeres kezelést is kaphat a magas vérnyomásban szenvedő beteg. Hogy milyen gyógyszerrel igyekeznek csökkenteni a vérnyomást, az attól is függ, milyen stádiumban van a betegség, de a beteg többi megbetegedése is befolyásolja. A gyógyszerek között ajánlani szokták az úgynevezett béta-blokkolókat, melyek kissé visszafogják a szív munkáját, a vérnyomás ezért csökken.

A kalcium csatorna blokkolók az erek izomzatát lazítják, de van, amelyik a szívet is visszafogja. Ezeknél a gyógyszereknél fontos grépfrútlevet is fogyasztani, melyek növelik a kalcium csatorna blokkolók hatékonyságát.     A Thiazid vízhajtók ahhoz járulnak hozzá, hogy a víz és a nátrium hatékonyabban távozzon a szervezetből, csökkentve a vérnyomást.

Kétféle gátlót is felírhat az orvos: az angiotenzin konvertáló enzim gátló meggátolja, hogy érszűkítő anyag keletkezzen – értágító, vagyis csökkenti a vérnyomást. Érellazulást segítenek az angiotenzin II hatásának gátlásával, az Angiotenzin II receptor gátlók. Mindkét fajta gyógyszer nagyon hasznos a szív- és veseelégtelenség, valamint a koronária-betegség esetén.

Az artériákat tágítják az Alfa blokkolók, az Alfa-béta blokkolók értágítók és a szív munkáját is visszafogják; az értágítók az artériák falában levő izmokra vannak hatással, megakadályozva az érszűkületet. Léteznek ezen felül olyan készítmények is, amelyek a központi idegrendszerre hatnak: az agyat gátolják, elősegítve, hogy ne érkezzen az erekhez és a szívhez üzenet a szívmunka növelésére és az erek szűkítésére.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.