Munka=Szívbetegség

Növeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát a túlórák száma, valamint a túlságosan kemény, stresszes munka.

A magas munkahelyi követelmények alacsony foglalkoztatási szabályozással párosulva fokozzák a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, sőt még az elhalálozás esélyét is – derült ki az Európai Kardiológusok Szövetség (ESC) 2011-es kongresszusán bemutatott finn tanulmányból.

A kutatók szerint emellett a túlórázás is káros az egészségre – ami ráadásul csökkenti a kognitív funkciókat is -, mindez szintén növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. A japánok ezt csak egy szóval "Karoshi"-nak nevezik, ami a túlterhelés okozta halált jelenti.

A munkahelyi stressz és a szívkoszorúér-betegségek közötti összefüggésről már eddig is számos tanulmány készült. Ezek közvetve vagy közvetlenül alátámasztották a feltételezett kapcsolatot, azonban ezeknek – a szívbetegséget is előidézhető – mechanizmusai még mindig tisztázatlanok.

sz%2525C3%2525ADv15

A kutatók szerint fokozott figyelmet kellene fordítani munkahelyi körülmények és a szívbetegségek közötti összefüggések kimutatására, már csak azért is, mivel mára a modern élet velejárójává vált a túlterheltség, valamint más egyéb pszichológiai stresszorok (stresszt kiváltó erős külső vagy belső hatás) megjelenése is.

Mindenesetre a kutatók úgy vélik, a pszichoszociális munkakörnyezet és a stresszes munkával töltött órák száma fontos egészségügyi mutatót jelenthet a foglalkoztatott népesség szempontjából. A kemény munka és a túlórázás ráadásul más egészségtelen viselkedésmóddal is összefügg, például az elhízással, habár ezek az összefüggések sem bizonyítottak még egyértelműen.

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztatottak – szemben a munkanélküliekkel, rokkant nyugdíjasokkal, vagy éppen a nyugdíjasokkal – rendszerint egészségesebbek. Ennek magyarázata lehet, hogy az olyan munkahelyen ahol a munkáltató kedvező munkafeltételeket teremt, az emberek elkötelezettek lesznek, míg ellenkező esetben elvesztik az önbecsülésüket és romlik az egészségi állapotuk.

Forrás: