Munkahelyi zaklatás: a szív is nagyon megérzi

Akár szívroham vagy stroke is jelentkezhet

Ha zaklatás áldozatai vagyunk a munkahelyen – akár a főnök, akár munkatárs bánt bennünket – az a szív megfelelő működésére is rányomja a bélyegét. Szívbetegséggel és stroke-kal nézhetünk szembe.

Már bemenni sincs kedvünk az irodába? A munkahely gondolata is aggodalommal, szorongással tölt el? Sokan vannak így vele, ha zaklatás áldozatai: vagy a főnök, vagy egy másik alkalmazott piszkálja, bántja őket.

Egy új kutatás szerint mindez nem is múlik el nyomtalanul: a szív megfizetheti az árát. A zaklatást elszenvedők a szívbetegség és a stroke nagyobb kockázatának vannak kitéve.

A tanulmány, mely több mint 79 ezer európai dolgozóval készült, ok-okozati kapcsolatot ugyan nem tud bizonyítani, de talált összefüggést. S ha ez így van, a munkahelyi zaklatás megszüntetésével a szív- és érrendszeri események 5 százalékát meg tudnánk előzni – mondta el Tianwei Xu, a dániai Koppenhágai Egyetem doktorandusza, a tanulmány vezetője.

Egy amerikai szakértő egyetért az elmélettel: a munkahelyi zaklatás nyilvánvalóan egészségtelen. Még ha az ott történtek nem is okoznak közvetlenül szívvel kapcsolatos eseményt, természetesen súlyosbíthatják a szívbetegségeket – emelte ki Curtis Reisinger, a New York-i, New Hyde Park-i Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központjának pszichiátriai vezetője.

Az új tanulmányban Xu csapata több mint 79 ezer ember egészségét követte nyomon hosszútávon –dán és svéd felnőttekét, 18 és 65 éves kor között – egyiküknek sem volt azt megelőzően szívproblémája.

Közülük 9 százalék állította, hogy munkahelyi zaklatás áldozata, 13 százalékuk mondta, hogy az elmúlt évben erőszakos cselekményekkel is szembesült, vagy ezekkel fenyegették.

Az egészségügyi kockázatok a fenyegetés szintjével együtt növekedtek – állapította meg a tanulmány az Európai Kardiológiai Társaság sajtóközleménye szerint.

Összehasonlítva őket azokkal, akik nem voltak munkahelyi zaklatás áldozatai, a zaklatott embereknél az elmúlt 12 hónapban – különösen, ha naponta szembesültek ezzel – 120 százalékkal nőtt a szívbetegség kialakulásának kockázata – mutattak rá a kutatók.

Sőt, összevetve őket a nem zaklatott dolgozókkal, a gyakorta zaklatásnak kitetteknek 36 százalékkal nagyobb volt az esélyük a stroke-ra és egyéb agyi érrendszeri problémára.

A New York-i Lennox Hill Kórház kardiológusa, dr. Satjit Bhusri elmondta: egyre többet tudnak meg a stressz által kiváltott szívbetegségről, avagy arról, amelyet „összetört szív szindróma” néven is ismernek.

Az új tanulmány összefüggést mutat a stresszor, vagyis a munkahelyi zaklatás és a szív megbetegedése között.

Reisinger kiemelte, valóban nem lehetetlen, hogy ahol dolgozunk és amilyen hatások érnek ott bennünket, az komoly terhet ró a szívre.

„Ahogyan az állatok is, az ember is egy olyan állapotba képes stresszelni magát – ha állandó rossz hatásnak van kitéve -, amely a szív- és érrendszert ártalmasan érinti. A munkahelyi zaklatás olyan stresszes állapotot tart fenn, amely az otthonunkra, alvásunkra, rekreációnkra és még vakációnkra is kihat” – mondta el a szakember.

A stressz elsőszámú forrásai a főnökök – a dolgozók sokszor nem a munkahelyet akarják otthagyni, hanem őt magát. A főnök ugyanis az a személy, aki központi szerepet tölt be a problémában, s aki rendszeresen felrúghatja a munkahelyi szabályokat – tette hozzá Reisinger, aki szerint nem árt megtanulni a hatékony stresszcsökkentő technikákat sem.

„A progresszív izomlazítás, a mindfullness tréning, a kognitív viselkedési készségfejlesztés, a biofeedback vagy a jóga mind segít abban, hogy lecsillapítsuk elménket és ezzel reakcióinkat is, melyeket a környezeti hatásokra adunk”- hangsúlyozta.

A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.