Milyen a normális és a magas vérnyomás?

Íme az új kategóriák

Milyen a normális, illetve a már magas vérnyomás? Az új szabályok alapján mi is tájékozódhatunk arról, melyik kategóriába esünk.

A közelmúltban szigorodott a magas vérnyomás meghatározása. Ha nem küzdünk ezzel az állapottal, azt nagy valószínűséggel tudjuk. De lássuk, mi milyen kategóriába esünk az új szabályok alapján.

Az Amerikai Szív Szövetség 2018-ban, az Amerikai Kardiológiai Kollégiummal és kilenc egyéb egészségügyi szervezettel karöltve dolgozta ki az új számokat. Csökkentették a számokat a magas vérnyomás tekintetében, 130/60 higanymilliméterre (mm/Hg), illetve magasabbra a felnőttek esetében. A korábbi irányelveknél 140/90 mm Hg volt a határ a 65 év alattiaknál és 150/80 mm/Hg a 65 év felettieknél.

Eszerint az 55 éven felüli férfiak 70–79 százalékát magas értékúnek tekintik, vagyis ebbe a kategóriába esik most számos olyan ember, akit korábban egészségesként tartottak számon.

De mi indokolta a változtatást?

„A vérnyomásról szóló irányelveket nem frissítik rendszeres időközönként. Akkor változtatnak ezeken, ha kellő bizonyíték van arra, hogy a régi szabályok már nem pontosak vagy relevánsak” – mondta el dr. Paul Conlin, a Harvardhoz kapcsolt VA Boston Egészségügyi Rendszer és a Brigham és Női Kórház endokrinológusa. – “Az új iránymutatásokkal az a cél, hogy segítsünk az embereknek sokkal korábban szembesülni a magas vérnyomással és azokkal a problémákkal, amelyek kísérhetik azt, így a szívroham és a stroke lehetőségével.”

Az új szabályok a szisztolés vérnyomás-intervenciós vizsgálat (SPRINT) 2017. évi eredményeiből származnak, melyben több mint 9000, 50 éves vagy annál idősebb felnőttet vizsgáltak – a szisztolés vérnyomásuk (a leolvasásban a legmagasabb érték) 130 mm/Hg vagy annál magasabb volt, s legalább egy rizikófaktor jelen volt náluk a szív- és érrendszeri betegségekre.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legfeljebb 120 mm/Hg szisztolés érték elérése csökkentette a szívroham, a szívelégtelenség vagy a stroke esélyét a vizsgált három éves időszak alatt. Az új iránymutatásoknak megfelelően a számok az alábbiak szerint alakulnak.

Vérnyomás kategóriák

Normális: kevesebb, mint 120 mm/Hg szisztolés és kevesebb, mint 80 mm/Hg diasztolés.

Magas: 120-129 mm/hg szisztolés és kevesebb, mint 80 mm/Hg diasztolés.

Magas vérnyomás, első stádium: 130-139 mm/Hg szisztolés vagy 80-89 mm/Hg diasztolés.

Magas vérnyomás, második stádium: 140 mm/Hg vagy magasabb szisztolés vagy 90 mm/Hg vagy magasabb diasztolés.

Magas vérnyomás, krízishelyzet: magasabb, mint 180 mm/Hg szisztolés és/vagy magasabb, mint 120 mm/Hg diasztolés.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


9 hozzászólás

 1. L. Hedvig

  Csak halkan és csendben jegyzem meg, hogy ebben az új vérnyomás megállapításban bőven benne van a gyógyszergyári maffia, aki/amely egyre több és több gyógyszert akar eladni akár egészséges embereknek is. Minden szervezetnél más az alap, itt sem egységesíthet a protokoll. Persze muszáj, de az orvostársadalom nem a beteg, illetve az ember egészével áll szemben és gyógyít, hanem csakis a tünettel. Az okkal nemigen. Mert akkor miért is lenne szükség ennyi gyógyszervásárlásra?

  Válasz
 2. Erzsébet Balogh

  Egyetértek L.Hedviggel. Laikusként az ember nem is tudja, hogy teljes bizalommal elfogadhatja pl. azt, hogy magas a vérnyomása, magas a cukra, a koleszterinszintje, nem jól működik a pajzsmirigye…de mi van akkor, ha ezeket az értékeket tényleg a gyógyszermaffia irányítja és tömnek bennünket gyógyszerekkel, majd később esetleg emiatt alakulnak ki durvább betegségek?

  Válasz
 3. Szabó Mária

  Úgy nyomja lefelé az egészséges laborértékeket a gyógyszermaffia , hogy lassan már mindenki a beteg kategóriába tartozik ….. És jönnek a különböző laikusok által ellenőrizhetetlen kutatási eredményeikkel ! Keményen üzleti érdekek állnak e mögött ! :'(

  Válasz
 4. Kovács István

  Ez teljesen egyértelmű : ez a csökkentés sokmillió új “beteget” jelent akikbe életük végéig lehet pumpálni a vérnyomáscsökkentőket . Ennél tökéletesebb üzletbővítést el sem lehet képzelni.

  Válasz
 5. Kiskartali Erzsébet

  Szerintem is ez egy nagy átverés.Akinek magas a vérnyomása egyértelmüen érez valami tünetet.Én 72 éves vagyok és 128/40 volt a vérnyomásom.Erre:vigyázni kell mert kicsit magas.Eszembe sincs gyógyszert szedni.Soha nem fáj a fejem,nem vagyok rosszul.Ráadásul mikor mérték még kicsit ideges is voltam ami miatt még magasabb is lehetett.Egy kolleganőmnél is megállapitották,hogy magas,beletuszkoltak valami gyógyszert és olyan rosszul lett,hogy kórházban kötött ki.A gyógyszergyáraknak muszály eladni a gyógyszereket.Ezért kinoznak bennünket az influenza elleni oltással is.Még soha nem kaptam/nem vagyok oltásellenes,gyerekeknek a fertőző betegségek miatt kell szerintem/a lányom asztmás,egyszer a háziorvos unszolására beoltatta magát,olyan beteg mint azon a télen,még soha nem volt és tavasszal már agyi MRI-re küldték az állandó fejfájás miatt.Hála égnek nem volt semmi baj,de azóta inkább nem kéri.

  Válasz
 6. Palotai János

  Szerintem,is direkt csinálják a sok ember ellenes gyógyszer lobbi miatt direkt azt akarják, hogy mindenkit betegnek diagnosztizáljanak , és több gyógyszer fogyjon.

  Válasz
 7. Zsuzsa

  Egyet értek a válaszban leírtakkal.
  Gyógyszeripar megsegítése a cél!

  Válasz
 8. Dr.Vuics Tibor

  A gyógyszermaffia diktálja az új protokollt! Idősebb korban az érfalak kevésbé rugalmasak, ezért nem lehet elvárni tőlük a 120-130 hgmm-es vérnyomást! A régi protokoll felel meg a valóságos, elvárható értéknek!

  Válasz
 9. Magyar Éva Mária

  Felkaros és csuklós vérnyomás mérés is 110-120-as vérnyomást mért Az orvosnál rendszeresen 140-est. Azt olvastam a neten, hogy a gyógyszercégek a eladásokért cserébe pl. vérnyomásmérőt adnak az orvosnak, ami gyárilag van beállítva erre az értékre. Erre senki sem figyel oda…? Ezt meg lehet tenni az emberekkel büntetlenül…??!!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.